Burzić provjerava zahtjev o pretresu Klixa

Nova glavna tužiteljica Dalila Burzić, koja je jučer preuzela dužnost i stupila na novo radno mjesto, provjerava zahtjev Tužilaštva o pretresu Klixa.

Povodom pretresa se oglasilo i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje najavljuje ispitivanje načina podnošenja zahtjeva za pretresanje prostorija tog medija.

“Ured Glavnog kantonalnog tužitelja obavještava javnost da je Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić stupila na dužnost upravo tog dana kada je predmetni pretres izvršen te da će preduzeti sve mjere i radnje da bi se utvrdile okolnosti i način na koji je podnesen zahtjev ovog Tužilaštva Općinskom sudu u Sarajevu, koji je i donio Naredbu o pretresu”, saopćeno je iz Tužilaštva KS-a.

Uništeno 19 računara

Inače, pripadnici sarajevske policije, ali i MUP-a RS, upali su u prostorije Klixa zbog objavljenog audiosnimka na kojem navodno premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini tog entiteta radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

Nakon što je Klix.ba odbio otkriti izvor navedene informacije, odnosno način na koji je dobio sporni snimak, rad portala je onemogućen, uništeno je 19 računara nakon što su iz njih povađeni hard diskovi.

Upad u prostorije Klixa izazvao je burne reakcije i osude u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, kazala je za Al Jazeeru da se policijski upad u prostorije Klixa može nazvati terorističkim aktom.

Predsjednica Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine Ljiljana Zurovac rekla je da je to nečuven postupak policije prema novinarima.

Prekršeni zakoni

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Dragan Jerinić također je osudio postupak policije.

“Ovo je napad na slobodu medija i slobodu izražavanja. Ovdje je prekršeno više zakona Bosne i Hercegovine. Novinari moraju imati pravo da zaštite svoj izvor informacija”, kazao je Jerinić.

Mislim da je ovo jedan klasičan primjer udara na slobodu medija, na prava novinara da zaštite izvore informacija i nešto što Bosni i Hercegovini nije potrebno”, kazala je za Al Jazeeru Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

Izvor:  Al Jazeera i Agencije