Tuzlanski radnici stižu u Orašje

Obespravljeni tuzlanski radnici, koji se kreću prema Hrvatskoj, gdje namjeravaju tražiti azil, polako pristižu u Orašje u kasnim večernjim satima u petak.

Posljednju dionicu puta neki od njih su prešli u automobilima Crvenog krsta, ali četrdesetak njih želi da pješice stigne u Orašje, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Vozilima stižu oni koji više nisu mogli hodati.

Očekuje se da će radnici prenoćiti u Orašju, gdje dežuraju ekipe medicinara, koji radnicima mjere pritisak, nivo šećera u krvi i saniraju žuljeve.

Vlada Tuzlanskog kantona radnicima nije uplatila obećanu pomoć, iako su jutros sa njima postigli dogovor.

Radnicima je putem Crvenog krsta trebalo da bude uplaćeno po 150 eura pomoći i paket u vrijednosti 50 eura.

Radnici kažu da kantonalnim vlastima više ne vjeruju i ne žele da čekaju.

U jutarnjim satima iz Ormanice kod Srebrenika gdje je do jutros privremeno bilo smješteno skoro 200 radnika propalih tuzlanskih preduzeća, krenula je kolona radnika prema graničnom prijelazu Orašje.

U koloni se nalaze radnici Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Prema riječima predsjednika sindikata Konjuha Mevludina Trakića, radnici su odlučili nastaviti put prema Orašju.

Obećana pomoć

Vozač premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića ranije je došao u Ormanicu da predstavnike sindikata radnika preveze u Tuzlu kako bi potpisali spiskove radnika kojima će biti isplaćen novac, javila je reporterka Al Jazeere.

Međutim, oni su kazali da ne žele da idu.

Rekli su da neće ništa da potpisuju, već su tražili da im uplate novac, kao što je obećano. 

Međutim, sedmero radnika od njih skoro 200 to nije prihvatilo i krenulo je prema Orašju.  

“Mirnes, Mirel i Miralem Salihbegovic, otac i dva sina, svi radnici Konjuha, krenuli su zajedno na put do granice. Tri generacije iz iste kuće u istom su problemu – ne primaju plate i nije im uvezan staž. Rješenje koje im je ponudila Vlada vide kao kratkoročno. Šta poslije toga – ne znaju”, javila je reporterka Al Jazeere.

Ako stigne potvrda da je novac uplaćen i ako se kolege raziđu, kažu, i oni će se vratiti.

Premijer TK-a je nakon toga poslao dvojicu policajaca da zapišu imena sedmorice radnika koji su otišli dalje ka Orašju, javila je reporterka Al Jazeere navodeći da “niko ne zna zašto su im njihova imena potrebna”.

Put prema Hrvatskoj

Radnici su prije dva dana krenuli pješice iz Tuzle prema graničnom prelazu Orašje, pokušavajući naći rješenje svog radno-pravnog statusa, a proveli su noć u mjestu Ormanica.

Tamo su sinoć razgovarali s premijerom Tuzlanskog kantona (TK) u ostavci, Bahrijom Umihanićem.

Radnici namjeravaju doći do granice sa Hrvatskom i tamo tražiti azil. Čekaju da im vlast Tuzlanskog kantona uveže radni staž i isplati jednokratnu pomoć od 200 eura po radniku.

O tome je sinoć na hitno sazvanoj sjednici raspravljala  Skupština TK-a.

Zaključeno je da novca ima, ali da Vlada TK, do 31. decembra, mora naći zakonski osnov za isplatu za blizu 700 radnika.

“Problem u svemu ovome jeste činjenica da sam zahtjeve radnika proslijedio Ministarstvu finansija, Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu industrije, Kantonalnom pravobranilaštvu, Uredu za zakonodavstvo i Uredu za reviziju. Sva ta mišljenja koja smo od njih dobili, uglavnom sugerišu da ne postoji zakonska mogućnost da se u toku ove godine dodijeli dva puta jednokratna pomoć tim radnicima”, kazao je premijer Umihanić.

Kako je naveo, poslanici su insistirali da se učini prvi korak – da se donesu izmjene i dopune budžeta te da se i dalje traga za rješenjima.

“Jedno od mogućih rješenja je da kroz programe Crvenog križa pronađemo način i da tako plasiramo ta sredstva. Dakle, sredstva imaju, međutim, nema još uvijek zakonskog okvira, koji je posve jasan i sprovodiv”, kazao je Umihanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije