Tuzlanski radnici u Srebreniku na putu ka Hrvatskoj

Radnici Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh u večernjim satima stigli su u Srebrenik, odakle će se sutra uputiti ka Orašju s namjerom da pređu u Hrvatsku.

Blizu 200 radnika je krenulo iz Tuzle na put dug 75 kilometara zbog, kako navode, ignorantskog odnosa izabranih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK).

Radnici kažu da na nastavak njihovog puta ne utječe vijest da je postignut sporazum Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Narodne stranke Radom za boljitak o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

“Radnici su krenuli na, kako ga zovu, put bez povratka. Idu ka Orašju sa namerom da pređu u Hrvatsku i zatraže azil, jer ih, kažu, ovde vlast ignoriše. Oni nemaju pasoše, već planiraju da pređu granicu sa ličnim kartama”, izvještava Krstin.

Radnici će u Srebreniku provesti noć u zagrijanoj sportskoj dvorani, a Crveni krst im je obezbijedio i hranu. Na putu ka Srebreniku, mještani okolnih sela iznosili su im hranu i vodu.

“U sindikatu Konjuha kažu kako imaju informacije da će ih pustiti da pređu u Hrvatsku. Radnici se u potpunosti uzdaju u vođe sindikata. Kada ih pitate za plan, govore da sindikat zna kuda ih vodi i šta će dalje. Ići će za njima”, javlja Krstin.

Jednokratna pomoć

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić kazao je za Al Jazeeru da je Vlada ovog kantona donijela odluku da sredstva namijenjena Ministarstvu za boračka pitanja, koja nisu iskorištena u 2014, budu preusmjerena kako bi radnicima mogli isplatiti jednokratnu pomoć od 400 KM (200 eura).

Ipak, tu odluku mora da potvrdi Skupština Tuzlanskog kantona, a nastavak konstitutivne sjednice zakazan je za četvrtak u podne.

”Odmah u nastavku održaće još jednu, vanrednu sednicu na kojoj će raspravljati o budžetu, a u okviru toga i o odluci Vlade o preusmeravanju sredstava za radnike”, javlja Krstin. 

Početkom decembra radnici iz deset propalih tuzlanskih preduzeća izašli su na ulice, tražeći isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM.

U Vladi TK su naveli kako je ključ za ispunjenje tog zahtjeva u rukama Skupštine TK-a, ali zastupnici u zakonodavnom tijelu, odnosno predstavnici stranaka, nisu se dogovorili o formiranju parlamentarne većine.

Izvor: Al Jazeera