Najznačajniji datum u historiji BiH

Izetbegović, član Predsjedništva BiH, položio je jutros vijenac kod spomen-obilježja Vječna vatra (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović položio je jutros vijenac kod spomen-obilježja Vječna vatra povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH.

„Ovo je najznačajniji datum u historiji BiH, odnosno dan kada je vraćena državnost BiH i dan kada je kao ravnopravna republika ušla u sastav Jugoslavije“, kazao je Izetbegović.

Također je naglasio da se nada kako će se vrlo brzo formirati pozitivna masa političara koji žele da podrže suverenitet i oporavak države.

Na današnji dan, prije 71 godinu, u bh. gradu Mrkonjić Grad, na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) potvrđen je kontinuitet državnosti BiH.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacija BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog, običnog radnog dana.

Najvažniji dan

Sarajevski trgovi, ulice i kvartovi su ukrašeni zastavama BiH, a u radnjama koje su danas uglavnom zatvorene također se nalazi plavo-žuta državna zastava. Glavnom gradskom šetnicom moguće je sresti tek pokojeg prolaznika, a neki od njih u razgovoru za agenciju Anadolija kako se na ovaj dan osjećaju posebno.

„Meni je nešto lijepo, nešto posebno što bi trebali slaviti svi, čitava Bosna i Hercegovina, ali nažalost nije tako“, kazala je Ramija  Mujezinović iz Sarajeva.

Ona ističe kako je današnji dan jedinstven za sve ljude koji žive unutar BiH.

„Mislim da će doći vrijeme kad ćemo se ujediniti i da će biti vrijeme kao što je nekad bilo. Ipak je ovo nešto što je naše.“

Njeno mišljenje dijeli i sugrađanin Šerif Kulaglić koji smatra kako je dan državnosti najvažniji dan za mnoge narode svijeta.

„Velika stvar i ono što je svakom narodu jedan od najvažnijih dana je dan državnosti svoje zemlje, nešto najplemenitije“, rekao je Kulaglić, te dodao kako je žalosna činjenica da se u RS ne obilježava Dan državnosti.

„Mislim da je to sramota njih najviše, za državu. To je nevažno za nas, a za njih treba biti sramota jer to je zajednička država, zajednička zemlja, ondje gdje se živi, gdje se stvara sve, to treba poštovati i cijeniti, a ovo je stvarno bruka i sramota“, razočarano je rekao Kulaglić.

Ignoriranje u RS

Praksa odricanja i ignoriranja svih tekovina antifašizma pa time i 25. novembra kada su na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a udareni temelji državnosti BiH i njene granice u kojima i danas postoji, smatra Dragan Bursać kolumnista web-portala Buka, samo je nastavak „politike koju su nacionalisti predvođeni SDS-om utemeljili 1991. godine“, prenosi Anadolija.

„Stoga je cjelokupna antifašistička prošlost i dalje srpskom političkom korpusu koplje u oku. I prosto je nevjerovatno kako se 25. novembar u javnom i medijskom prostoru RS napadno ignoriše“, podvukao je Bursać.

On ovu problematiku naziva šizofrenom i ističe da u srpskom nacionalnom korpusu postoji nevjerovatna ideološka pukotina koja je u konačnici rezultirala izjednačavanje fašističkih i antifašističkih pokreta.

Tako je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nastavio praksu svojih prethodnika i jučer se nije pojavio na prijemu koji su u povodu Dana državnosti BiH organizirali druga dva člana Predsjedništva, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Izvor: Agencije