Okončani protesti studenata u Skoplju

Protesti više od 2.000 studenata u Skoplju okončani su bez incidenata. Protesti su održani u okviru obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana studenata, a zbog njihovog nezadovoljstva najavljenim reformama i lošim uvjetima studiranja. 

Najmanje 2.000 studenata se u podne okupilo ispred skopskog Univerziteta “Sv. Kiril i Metodije”, a potom su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade, a onda i do Ministarstva obrazovanja Makedonije.

Studenti su nosili transparente s porukama “Eksterni ispiti su Titanic u obrazovanju”, “Od obrazovanja pravite spomenik”, “Nismo samo brojke”, “Podržite albanske studente” i “Nismo pokusne životinje”.

U protestima su sudjelovali studenti iz svih etničkih grupa u Makedoniji.

Vlada odlučna

Vlada Makedonije od prošlog mjeseca je uvela praksu eksternih ispita u osnovnim i srednjim školama, a radi na njihovoj primjeni i na univerzitetima.

Iz Vlade ponavljaju da su odlučni na tom putu, a da je moguće raspravljati o obliku i metodologiji tih ispita koji će se izvoditi nakon drugog i četvrtog ispita.

Do sada je utvrđeno da se eksterni ispiti za provjeru znanja provode u osnovnim školama krajem maja i početkom juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Makedonske stranke koje su na vlasti na državnom nivou vladaju i u Štipu na istoku zemlje. Investirano je puno u štipsko obrazovanje i zdravstvo. Ipak, ostaju problemi kao što su loši putevi i nezaposlenost. Naša Milka Smilevska zabilježila je koja su obećanja pred lokalne izbore. Vlasti najavljuju da će izgraditi autoput do Skoplja, opozicija da će […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO