Akcija Damask: Privedeno još jedanaest ljudi

Dvije od 11 osoba privedenih jutros u nastavku antiterorističke akcije kodnog imena ”Damask” predane su Tužilaštvu BiH.

Jutros je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila 11 osoba, koje su privedene u službene prostorije SIPA-e.

Pronađena je veća količina oružja, a neki od uhapšenih se sumnjiče za  sudjelovanje na stranim ratištima, za što je u Bosni i Hercegovini zaprijećena zatvorska kazna do 10 godina.

“Provedena je temeljita istraga i prikupljeni su dokazi o sudjelovanju ovih osoba u oružanim sukobima u Siriji. Takođe, prikupljeni su dokazi da određeni broj osumnjičenih osoba poseduje oružje minsko eksplozivna sredstva, čija nabavka i držanje građanima Bosne i Hercegovine nikako nije dozvoljena, te će u okviru pretresa biti izvršeno izuzeće”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U okviru jutrošnje akcije, kako je na konferenciji za novinare saopćila glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić, privedeni su: F. H. (1957), M.T. (1958), K.O. (1982), E. L.(1975), B.T. (1973), S. I. (1986), S. K. (1979), H. G. (1973), R. I. (1953), S. H. (1986) i A. M. (1978).

SIPA je formirala Operativni štab antiterorističke akcije ”Damask” koji rukovodi i koordinira aktivnostima na terenu i u kojima učestvuje više od 100 policajaca.

Složena kriminalistička istraga

“Osobe lišene slobode su u prostorijama SIPA-e gdje je u toku kriminalistička obrada, a nakon toga će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje”, kazala je Jozić. 

Jutrošnja akcija je nastavak akcije provedene u septembru ove godine, a rezultat je višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija ”Damask” provodi se protiv osoba koje su učestvovale ili učestvuju u organizaciji i finansiranju terorističkih aktivnosti, te vrbovanju građana za odlazak u rat na području Sirije i Iraka.

Izvor: Al Jazeera i agencije