Hrvatska: Nepravedna podjela novca

Općina Pisarovina nedaleko od Zagreba je, zbog zahvaćenosti ratom sredinom devedesetih, dobila status područja posebnog državnog značaja.

Dvadesetak godina kasnije, indeks razvijenosti općine porastao je na 94 posto, a to je znatno više od 75 posto, kolika je gornja granica kada se u pomoć uključuje država.

Izmjenama zakona o regionalnom razvoju Hrvatska želi da usmjeri novac na prave adrese.

Izmjena statusa razvijenosti područja

Tako će status potpomognutog područja nekima ukinuti, a drugima prvi put dodjeliti.

Iz ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva, zahvaljujući ranijoj financijskoj pomoći općine Pisarovina, na intervencije odlaze u novim, potpuno opremljenim vozilima.

No, za kolege iz iste općine novca za modernizaciju, možda, neće biti.

 „Oni ovise o proračunu vatrogasne zajednice, konkretno nemaju nikakve druge prihode, ovise o Općini Pisarovina i vatrogasnoj zajednici”, izjavio je Ivan Stipušin iz Donje Kupčine.

Općinu Pisarovina do sada je pomagala država, a od 1.1. 2015 trebala bi izgubiti status potpomognutog područja jer je ocijenjena kao iznadprosječno razvijena.

U proračun će se tako vratiti manje poreza na dohodak i dobit, nego ranije, a ukidaju se i povlastice, poput visokog postotka bespovratnih sredstava na raznim državnim natječajima.

   „Za općinu će značiti da ćemo morati smanjiti rashodovnu stranu investicija, investiranja u infrastrukturu, da ćemo morati određene subvencije ukidati koje smo zapravo poljoprivrednicima već morali ukinuti, da ćemo morati ukinuti neke rashode koji su vezani za izgradnju infrastrukture, za poljske puteve”, kazao je načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić.

Polovica od 576 jedinica potpomognuta državom

Općinski proračun, inače, težak dva miliona eura, bez pomoći države mogao bi biti manji za gotovo 400 hiljada eura.

 „Mislim da u ovoj situaciji sada nije opravdano i živo me zanima razlog zbog kojeg je općina izguvila taj status….”, tvrdi stanovnica Pisarovine Sunčana Lažnjak.

Do njega se došlo matematičkom formulom, a indeks razvijenosti Pisarovine prelazi 75 posto i kao i svima razvijenijima od toga država više neće pomagati.

Gotovo polovica od ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave pomaže se iz državnog proračuna.

Iz te bi skupine od nove godine trebalo izaći 65 jedinica, a prvi put ući njih stotinu.

Općina Rakovec dobija pomoć

Među njima i mala općina Rakovec, čiji je indeks razvijenosti jedva prelazi 55 posto.

 „Budući da istovremeno gubimo od 10-12 posto izvornog proračuna izmjenama zakona o porezu na dohodak i recimo ovim novim prijedlogom kojim smo ušli u potpomognuta područja, ne možemo točno utvrditi koji će to iznos biti i da li će uopće moći kompenzirati ovaj gubitak izmjenom poreza na dohodak“, izjavila je načelnica općine Rakovec Brankica Benc.

A izmjena nepravednog sistema, po kojem je pomoć države dobivao i, primjerice, turistički razvijeni Dubrovnik, slažu se stručnjaci, bila je nužna, no za neke od njih ne i dovoljna.

 „To nesumnjivo nije prava reforma. Mislim da s gledišta moje struke i uprave i sa gledišta ekonomske struke nije sporno da bismo trebali napraviti jednu pravu transformaciju sadašnjeg sustava gdje bi bilo manje tog prelijevanja i manje potrebe da se intervenira s viših razina na niže, pogotovo ne u financijskom smislu”, zaključio je profesor na pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Koprić.

„Ovim izmjenama Zakona država će idalje pomagati nerazvijenim gradovima i općinama, i to sa više od 144 miliona eura. Prave uštede napravile bi se, tvrdi struka, tek ako bi se dio njih zauvijek ukinuo“, javila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera