Hrvatska: Nova zaduženja, plate rastu 2015.

Deficit hrvatskog budžeta iznosi 2,15 milijardi eura, odnosno pet posto BDP-a. Taj manjak Vlada će nadoknaditi novim zaduživanjem, i sve obaveze države, plate i penzije, redovno će se isplaćivati.

A zbog poreskih izmjena, plate hrvatskih građana narast će u januaru naredne godine a ne, kako se najavljivalo, već u decembru, izvijestila je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Milion hrvatskih građana iduće će godine imati veće plaće. Ovisno o visini primanja, povećanje će iznositi između 15 i 150 eura mjesečno.

Povećava se neoporezivi dio dohotka, podiže se granica za najveću stopu poreza od 40 posto, a minimalna plaća neće biti oporeziva. Povećava se i lični odbitak za penzionere.

Ministar finansija Boris Lalovac je kazao: “Smatramo da će ovo dati snažan pozitivan efekt boljem gospodarskom rastu u 2015. godini. I da ćemo i dalje brinuti o socijalno ugroženim kategorijama koji su na proračunu, a svakako da ćemo snažno davati podršku građanima koji teško žive, a i snažno davati podršku malim poduzetnicima.”

Malim poduzetnicima mijenja se način naplate PDV-a. One koji im nisu platili usluge, moći će direktno prijaviti Poreznoj upravi, a PDV će državi plaćati tek kad naplate svoje usluge. Dosad su tu mogućnost imali poduzetnici s godišnjim prometom do 260.000 eura, a ubuduće će ta granica biti 400.000 eura.

“Ja bih rekao da je to najznačajnija mjera za male i srednje poduzetnike u zadnjih desetak godina što je neka vlada napravila”, ocijenio je ministar obrta Gordan Maras.

Podrška opozicije

I opozicija podržava ovu mjeru. No, kažu stiže prekasno i nedovoljna je.

Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu, rekla je: “To su nekakve kozmetičke promjene, mali koraci u poreznom sustavu, a Hrvatskoj je trebala jedna dobro osmišljena kvalitetna porezna reforma jer je struktura naših poreza loša i nelogična.”

Novi namet koji se uvodi je porez na kamatu na štednju.

Blizu 400.000 hrvatskih građana štedi. Njih 50.000 ima gotovo 10 milijardi ušteđenih eura i godišnje od kamata zarade blizu 300 miliona eura.

Ubuduće će plaćati porez na kamatu od 12 posto.

Lalovac je dodao: “To nije nikakav udar na njih koji štede. Da štede u nekim drugim zemljama, kao što je npr. Švedska, platili bi puno više, tamo su dohoci od kapitala 30 posto.”

Za profesora ekonomskog fakulteta Ljubu Jurčića ove su porezne promjene dobre. Ali, samo u teoriji.

“U ovakvim kriznim situacijama, ne primjenjuje se politika za normalne situacije, nego se primjenjuje antikrizna politika, koja je potpuno suprotna mjerama koje oni sada poduzimaju. Ako oni budu intenzivnije provodili ovakve mjere, onda će se još više usporiti gospodarstvo, odnosno gura se Hrvatsku niz poreznu liticu, odnosno u poreznu provaliju”, ocijenio je Jurčić.

Ekonomskog rasta opet nema, u minusu je 0,7 posto. No, vladajući tvrde da poreznim izmjenama stvaraju izglede za oporavak.

Izvor: Al Jazeera