Nova masovna grobnica na području Srebrenice

Do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve (Arhiva)
Do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve (Arhiva)

Na lokalitetu Jasenova, na području opštine Srebrenica, u utorak je pronađena nova masovna grobnica te je već počela ekshumacija žrtava iz proteklog rata.

Do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

“Za sada možemo reći da je otkrivena masovna grobnica i da su već sada ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. Riječ je o kompletnim posmrtnim ostacima, a pretpostavlja se da su to žrtve koje su ubijene 1993. godine na ovom području”, pojasnila je Čengić.

Prema njenim riječima, nakon ekshumacije, posmrtni ostaci žrtava bit će prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli.

Utvrditi identitet ubijenih

Tamo će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci kako bi se, na osnovu DNK analize, utvrdio tačan identitet ekshumiranih žrtava.

“Za sada se pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, a ekshumacijom, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ekshumacija je u toku, a pretraživanje lokaliteta se vrši i mašinski, i ručno”, kazala je Čengić.

Očekuje se da će ekshumacija biti nastavljena i u srijedu.

“Za sada ne možemo tačno reći koliko žrtava ćemo pronaći, a očekujemo najmanje četiri žrtve”, poručila je Čengić.

Sumnja na još jednu grobnicu

Grobnica je pronađena nakon što je prekopano pet lokacija, a očekuje se otkrivanje još jedne.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, treba da pronađemo osam ljudi – znači dvije grupe od po četiri čovjeka”, potvrdio je Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Na području Srebrenice još se traga za blizu 1.000 stradalih, dok je gotovo 7.000 njih do sada pronađeno i identifikovano.

Kada je riječ o nestalim u ratu u cijeloj BiH, još se traga za 8.000 osoba, od ukupno 30.000 nestalih.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Holandija je odgovorna za smrt više od 300 Srebreničana. Tako je presudio okružni sud u Den Hagu. Oni su ubijeni nakon što su ih holandski vojnici predali snagama bosanskih srba. Srebrenička udruženja samo su djelomično zadovoljna, jer sud nije proglasio Holandiju odgovornom za više od 8.000 ubijenih Srebreničana, koji su se tih julskih dana 95. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO