‘Gibraltar’: Sud odbio prijedlog za pritvor, uhapšeni na slobodi

Na ovu odluku može biti uložena žalba Krivičnom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata od prijema odluke Suda BiH (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje jednomjesečnog pritvora uhapšenim u akciji kodnog naziva “Gibraltar” i oni su pušteni na slobodu, potvrđeno je agenciji Srna iz Suda Bosne i Hercegovine.

Sud je odbio prijedlog Tužilaštva kao neosnovan, jer nije našao postojanje osnovane sumnje, što je osnovni uslov za određivanje pritvora.

Također je naložio puštanje na slobodu uhapšenih, a na ovu odluku može biti uložena žalba Krivičnom vijeću Suda Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata od prijema odluke Suda Bosne i Hercegovine.

U akciji “Gibraltar” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke rukovodioce kompanije HT Eronet Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu generalnog direktora Pink BH Lajlu Torlak, bivšeg direktora Mreže Plus Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka i vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića.

Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal u vezi s finansijskim kriminalom, korupcijom, pranjem novca, poreskom utajom, carinskom prevarom, zloupotrebom položaja, krivotvorenjem službene isprave, davanjem i primanjem dara i drugih oblika koristi.

Borba protiv korupcije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je žalbu na ukidanje pritvora osumnjičenim u akcijama kodnog naziva “Meso” i “Gibraltar” i izrazilo nezadovoljstvo odlukama Suda BiH da ova lica pusti na odbranu sa slobode.

Iznenađeni su izjavama kako Sud nije bio upoznat s dokazima i provedenim aktivnostima te javnosti napominju da su obje ove aktivnosti provedene po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, koji je izdao naredbe za vršenje pretresa i realizaciju aktivnosti u kojima su uhapšeni navedeni osumnjičeni.

Ističu kako je samo u predmetu “Gibraltar” bilo 17 pismenih i tri usmene naredbe Suda.

U predmetu “Lijanović i drugi” Sud Bosne i Hercegovine je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je Sud u petak sam ukinuo svoju odluku.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra kako ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilionskog kriminala, a u predmetu “Gibraltar” nezakonitosti i finansijske malverzacije su utvrdile i države Evropske unije, Austrija i Slovenija.

“Smatramo da se ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima Bosne i Hercegovine”, ističu iz Tužilaštva.

Poručuju kako i dalje neće biti nedodirljivih i da ovo neće ugroziti borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma te “još jednom napominjemo da u tužiteljstvu nema i neće biti montiranih procesa”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Utjecaj na svjedoka

Tokom ročišta u petak, tužiteljica Dragica Glušac istakla je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine traži određivanje pritvora za sve osumnjičene u trajanju od mjesec dana, jer postoji bojazan od bjekstva, kako bi izbjegli krivičnu odgovornost, kao i bojazan da bi za vrijeme boravka na slobodi pokušali uništiti i sakriti dokaze, utjecati na svjedoke i ometati istragu, ponoviti ili dovršiti krivična djela te narušavati javni red i mir.

Ona je istakla da je već zabilježen pokušaj vršenja uticaja na jednog potencijalnog svjedoka.

Glušac je kazala da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine raspolaže materijalnim dokazima i iskazima svjedoka kojima će dokazati krivnju osumnjičenih.

Odbrana je bila jedinstvena u ocjeni da osnovana sumnja nije potkrijepljena dokazima, da osumnjičeni znaju da se o njima godinama vodi istraga i da su, ako su htjeli, mogli do sada pobjeći, te je od Suda Bosne i Hercegovine zatražila da odredi adekvatne blaže mjere.

Višemilionska korupcija

U srijedu i četvrtak je uhapšeno devet osoba, koje se sumnjiče za višemilionsku korupciju vezanu za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić kazala je ranije ove sedmice rekla kako su istražitelji utvrdili da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsificiranih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura.

“Ova sredstva izvučena su na račune kompanija u inostranstvu, dio novca zadržan je na računima offshore kompanija, dok je jedan dio prebačen na račune osumnjičenih lica u inostranstvu, gdje je korišten za kupovinu skupocjene imovine”, navela je Jozić.

Službenici SIPA-e u srijedu su počeli akciju ”Gibraltar” na području Sarajeva, Banjaluke, Posušja, Mostara i Gruda, postupajući prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije