‘Gibraltar’: Predao se deveti osumnjičeni

Iz Tulaštva BiH kažu da raspolažu jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba (Al Jazeera)

Ejub Kučuk, jedan od devet lica osumnjičenih u akciji ”Gibraltar” i koji se u trenutku provođenja akcije nalazio u inostranstvu, u četvrtak ujutro stupio je u kontakt sa bh. pravosuđem i policijom i predao se policijskim djelatnicima Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

U srijedu je u okviru te akcije uhapšeno osam osoba koje se sumnjiče za višemilionsku korupciju vezanu za a navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

Osim Kučuka, direktora agencije MITA Group, osumnjičeni su i direktori Eroneta Stipe Prlić i Zoran Bakula, direktorica programa TV Pink BiH Lajla Torlak, suvlasnik Alternativne televizije Darko Aleksić, direktor agencije Fabrika Senad  Zaimović, te Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović i Sanjin Kulenović.

Uhapšeni se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti kriminala i korupcije, i to falsificiranje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, te krivično djelo davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi i druga krivična djela.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić je jučer rekla kako su istražitelji utvrdili da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsificiranih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura.

“Ova sredstva izvučena su na račune kompanija u inostranstvu, dio novca zadržan je na računima offshore kompanija, dok je jedan dio prebačen na račune osumnjičenih lica u inostranstvu, gdje je korišten za kupovinu skupocjene imovine”, navela je Jozić.

Nakon predaje Kučuka, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, pretresen je stan i prostorije koje koristi osumnjičeni, nakon čega će biti predat postupajućoj tužiteljici, prenosi Fena.

Kriminalistička obrada

Tužiteljica i njen tim radili su intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode.

“Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH vrše kriminalističku obradu nad osam lica uhapšenih u okviru akcije Gibraltar, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH na dalje postupanje”, rekla je Jozić, a prenosi Srna.

Tužiteljica Dragica Glušac, koja će voditi ovaj slučaj pred Sudom BiH, rekla je medijima da “raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba”.

Službenici SIPA-e jučer su počeli akciju Gibraltar na području Sarajeva, Banjaluke, Posušja, Mostara i Gruda, postupajući prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da je akcija SIPA-a usmjerena protiv devet osoba, među kojima su direktori telekomunikacijskih i marketinških agencija, osumnjičenih za organizirani kriminal.

U zakonskom roku, tužitelj će uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu.

Pritvor će između ostalog bit će zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani BiH, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije