Neizvjestan sastav vlasti na nivou BiH

Centralna izborna komisija još zbraja rezultate izbora u Bosni Hercegovini. Iako je poznato ko je i u Federaciji i u Republici Srpskoj osvojio najviše glasova, ni četiri dana nakon izbora nije izvjesno ko će formirati vlast na nivou države, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Raste prednost Ivanića

U utrci za srpskog člana Predsjedništva, do sada je obrađeno 93 posto biračkog materijala.

Raste prednost opozicionog kandidata Mladena Ivanića u odnosu na Željku Cvijanović, kandidatkinju SNSD-a.

Ivanić vodi sa blizu dvije hiljade glasova.

U utrci za funkciju predsjednika RS-a, vodi Milorad Dodik za približno 10.000 glasova u odnosu na opozicionog Ognjena Tadića.

Obrađeno je nešto više od 94 posto biračkih mjesta.
 

Da su posljednjim rezultatima obuhvaćeni svi izbrojani glasovi, a ne tek postotak od približno 90 posto, u državnom Parlamentu najviše mandata koji dolaze iz entiteta Federacija BiH pripalo bi Stranci demokratske akcije.

 

Slijede Demokratska fronta Željka Komšića, Savez za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, Hrvatska demokratska zajednica te Socijaldemokratska partija BiH.

Po jedan mandat imali bi HDZ 1990, te regionalne stranke A-SDA i Bosanska patriotska stranka.

Iz entiteta Republika Srpska većina mandata pripada Savezu nezavisnih socijaldemokrata, te Srpskoj demokratskoj stranci.

Po jedan bi dobili Partija demokratskog progresa, Demokratski narodni savez i SDA.

Brojke variraju i u stotinjak glasova, pa je do objave konačnih rezultata moguće da neko dobije mandat manje, neko mandat više.

Više u videosnimku.

Izvor: Al Jazeera