Srbija: Dvoje mrtvih u padu sportskog aviona

Policija istražuje uzrok pada aviona Skyleader (Arhiva)
Policija istražuje uzrok pada aviona Skyleader (Arhiva)

Dvije osobe poginule su nedaleko od Novog Sada u udesu malog sportskog aviona Skyleader J 600, koji se srušio danas oko 13:20 sati.

Avion se srušio iz još neutvrđenih razloga u polje kukuruza kod aerodroma Bački Jarak, a u avionu su pronađena dva tijela, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Na mjestu događaja su vatrogasci i hitna pomoć, a policija pravi uviđaj.

Otvaranje aerodroma

Tijela nastradalih za sada nisu identifikovana, a uzroci nesreće se utvrđuju, rečeno je u MUP-u.

Avion se srušio prilikom otvaranja novog privatnog aerodroma, a, kako je rekao jedan od očevidaca, svečanosti je prisustvovao veliki broj ljudi, prije svega iz oblasti avijacije.

Prema njegovim riječima, vlasnik tog aerodroma je u sportskom avionu – ultralakoj letjelici, jednoj od tri koje posjeduje, krenuo da provoza prijatelja.

Uzletjeli su i minimalnom brzinom letjeli iznad piste tog sportskog aerodroma, da bi u jednom trenutku avion propao i udario krilom u zemlju iza piste i odmah eksplodirao. Pilot i kopilot su nastradali na licu mjesta.

Izvor: Agencije


Povezane

Za one koji se ovih dana i dokopaju aviona, a često lete i zabrinuti su za svoju sigurnost, British Airways, organizuje kurs kako preživjeti avionsku nesreću. Od 2004. godine, taj kurs pohađalo je 15.000 putnika. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO