Bh. izbori – nova prilika za propale investicije

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini ulazi u završnicu. Na marketing, plakate, bilborde, promotivne skupove i koncerte partije su potrošile milione eura. Da li je svaka investicija u izborni rezultat bila u skladu sa zakonom nakon izbora treba utvrditi Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

U predizborno vrijeme u Sarajevu uglavnom poznata lica sa plakata pozivaju narod da glasa za njih i njihove političke partije. Tokom samo prve tri sedmice kampanje deset stranaka je na ovaj vid oglašavanja potrošilo blizu milion i po eura, procjenjuje Transparency International Bosne i Hercegovine.

“Njima [političarima i kandidatima] se isplati prekršiti taj limit i pobijediti na izborima”, kaže Ivana Korajlić iz TI-ja.

Centralna izborna komisija još nije utvrdila limit, no on, prema Izbornom zakonu Bosne i hercegovine, po biraču u svakom izbornom krugu iznosi 15 eurocenti, nešto manje na kantonalnim nivoima vlasti.

Mizerna ulaganja

Prema toj formuli, stranke su u kampanji 2010. godine mogle potrošiti blizu 33 miliona eura. Potrošile su šest puta manje i nijedna nije prekoračila limit. No, na lokalnim izborima, dvije godine kasnije, CIK je zabilježio prekoračenja limita i do 220.000 eura. CIK je kazniostranke koje nisu dostavile izvještaje, kao i one koji skupe nastupe estradnih zvijezda nisu prijavile ni kao prihod, ni kao trošak.

“Odredbe Izbornog zakona propisuju maksimalan iznos kazne do 10.000 eura. Ako je došlo do prekršaja Zakona o finansiranju političkih stranaka na način što stranka nije iskazala prihode, stranci nije bilo moguće izreći veću kaznu”, navodi Hasida Gušić, šefica Službe za reviziju CIK-a.

Denis Berberović sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kaže da su za onoga ko uđe u vlast ulaganja u kampanju mizerna s obzirom na dobit.

“Investicija u promociju u ovom slučaju će se posebno isplatiti onim strankama koje uđu u vlast, jer ne samo da će dobijati dotacije iz javnih budžeta po osnovu izbornih rezultata, nego će imati pod kontrolom javne budžete i imat će pod kontrolom javne kompanije”, ističe on.

Stav građana

Većina građana s kojima smo razgovarali ljuti se zbog toga. Anketirani kažu da je bolje “da su ta sredstva uputili, pogotovo sada, što je aktuelno, oko poplava”, drugi smatraju kako je političarima lako trošiti kada su u toj mogućnosti, jer su “tako oni sebi izglasali da bi mogli trošiti te pare”.

“Ne mo”š ti to otjerat’, ono nikako… Vidjela si, ne mo”š ih nagovorit’ da se ‘bijelog hljeba’ odreknu. Sve rekli su da hoće, pa ništa… Prema tome, oni su neuništivi”, kažu građani.

Novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović, koja se javila iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, navodi kako se još jedna predizborna kampanja završava.

“Stranke su uložile milione eura. Ako osvoje mandate, ti milioni će im se višestruko vratiti kroz budžet. Izgube li, bit će to samo još jedna propala investicija”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera