Kurz: Zapadni Balkan – glavna ruta kriminala

Sebastian Kurz: Prioritet Austrije je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (Reuters)

Novoimenovani austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je tokom posjete Briselu izjavio kako je Zapadni Balkan u fokusu austrijske vanjske politike, upozorivši na to da je region Balkana glavna ruta za kretanje kriminala prema Evropi.

U razgovoru sa evropskim zvaničnicima potcrtao je kako je Zapadni Balkan u fokusu austrijske vanjske politike, javlja Anadolija.

“Prioritet Austrije je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Cilj je da Albanija već u junu ove godine dobije status kandidata. Nadam se da će Makedonija riješiti pitanje imena s Grčkom. Za Austriju je od velikog značaja da je Balkan stabilan region. Znamo da je Balkan jedan od glavnih puteva kriminala prema Evropi”, istakao je Kurz.

Posjeta Srbiji i Kosovu

Tokom posjete Briselu, gdje se sastao s predstavnicima EU-a, kazao je kako u februaru namjerava posjetiti Srbiju i Kosovo.

“Već sam isplanirao da jedna od mojih posjeta bude posjeta Srbiji i Kosovu”, rekao je austrijski ministar.

Kurz se sastao s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i evropskim komesarima Štefanom Fuleom i Kristalinom Georgievom.

On je i ranije isticao da će Austrija uvijek podržavati integraciju cijelog Balkana u EU.

“Zapadni Balkan, zbog svoje geografske blizine, zajedničke historije i bliskih ljudskih, ekonomskih i kulturnih veza, ima poseban značaj za Austriju. Austrija nije samo u Srbiji najveći strani investitor, već i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Austrija je svjesna da Zapadni Balkan pripada Evropi. Nakon pristupanja Hrvatske EU-u i napretka Crne Gore i Srbije na tom putu nadamo se da će i Albanija, Makedonija i Bosna i Hercegovina 2014. godine postići napredak prema EU-u”, kazao je najmlađi evropski ministar.

Savjetnik za integraciju

Ovaj političar se u političkom životu posebno istakao na poziciji državnog savjetnika za integraciju.

Austrijski mediji pišu kako njegov posao savjetnika za integraciju nije bio lak, ali da je, ipak, uspio promijeniti način rasprave o imigrantima i pitanju muslimana u Austriji.

Kurz je član OVP-a od rane mladosti, a 2009. godine postao je predsjednik mladih konzervativaca. Godinu dana poslije je izabran za gradskog vijećnika u Beču, a 2011. godine je postao državni sekretar.

Izvor: Agencije