Još šest bh. policajaca u Južnom Sudanu

Šest policajaca iz Bosne i Hercegovine otputovalo je u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Južni Sudan. Kada se pridruže kolegama, BiH će u toj zemlji imati kontingent od ukupno 41 policajca. Rastanci s obiteljima su uvijek teški.

Snijeg iznad Igmana Muamer Šehić uskoro će zamijeniti prašinom i pijeskom Južnog Sudana.

Posljednji dan u Bosni i Hercegovini, proveo je u obiteljskoj kući s roditeljima i djecom u selu Lokve. Otac Atif Šehić je ponosan na njegovo sudjelovanje u mirovnoj misiji.

Rastanak s obitelji

“U mislima je non-stop. Nije baš jednostavno slati sina jedinca u tuđinu”, kaže Atif. 

Muamer je imao 16 godina kada počeo rat u Bosni i Hercegovini. Njegov otac bio je teško ranjen i zato svi vjeruju kako se oružjem ne može ništa postići.

Ovaj policajac iza sebe ima već 26 mjeseci iskustva u Sudanu. Iz te misije donio je fotoaparat, a njegov sin Mirza Šehić ubrzo je razvio ljubav prema fotografiji.

Teško mu pada što oca ponekad nema, ali unatoč odsustvu, opisuje ga samo jednom riječju. “Perfektan”, kaže Mirza.

Mirzinog oca ovaj put neće biti cijelu godinu. Radit će po 10 tjedana, a zatim imati dva tjedna slobodno. Sličnih rastanaka bilo je i prije i na to se ne mogu naviknuti.

“Vrlo teško, a u drugu ruku i ushićeno jer znamo zbog čega idemo…a to je  da pokušamo da pružimo ono što smo mi nekoć dobili u prošlosti. Tu mrvu nade…ako ništa drugo za te ljude tamo”, kaže Muamer. 

Iz Ugande u Južni Sudan

Muamer kaže kako vjeruje u uzajamnu energiju. 

“Da, vjerujem, ja sam to osjetio na svojoj koži tu za vrijeme rata, i pomoć i neki osjećaj sigurnosti mada eto, vidjet ćemo. Siguran sam da će biti bolje. Oni su već dugo vremena u problemima, sam način života njihov, bez rata je težak, sanitarni uvjeti, nedostatak hrane, vode, infrastrukture”, opisuje Muamer. 

Jutros je ostao samo odlazak u zračnu luku. Registracija na let za Istanbul, kratki telefonski razgovori s prijateljima. I ono što pada najteže, zagrljaj s kćerkom. 

“Muamer i njegovih petero kolega još će danas stići u Ugandu. Ondje će uslijediti sedmodnevni brifing o situaciji na terenu, nakon čega će svi biti raspoređeni u Južnom Sudanu”, javlja reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Izvor: Agencije