Odluka o pritvoru Ivanovića za 30 dana

Istraga protiv Olivera Ivanovića je pokrenuta u februaru 2013. godine (AFP)

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Jonathan Ratel izjavio je da će nalog za 30-dnevni pritvor lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda Olivera Ivanovića biti ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati podnijeti argumente o tome zašto osumnjičeni treba biti dalje zadržan u pritvoru.

Ratel u pisanoj izjavi objašnjava način rada STK-a, navodeći da je vladavina prava sistem u kome niko, uključujući Vladu ili političare, nije iznad zakona, kome svako jednako podleže i znači da je pravda dostupna svima, prenosi Tanjug.

On je rekao da je, ako se STK-u podnese krivična prijava, ono je po zakonu dužno obraditi je, dodajući da je ponekad prijava samo to – prijava, bez dokaza.

“To se dešava češće. Ali, ako primimo i neki dokaz, onda smo po zakonu dužni uzeti ga u obzir”, kazao je Ratel i dodao da, ukoliko dokaz dovede do osnovane sumnje, tužilac mora nastaviti rad i donijeti odluku o pokretanju istrage.

“Za pokretanje istrage potrebno je da tužilac ima osnovanu sumnju, kako je to predviđeno zakonom. Tužilac zatim ima rok od dvije godine u toku kojeg može provoditi istragu i gradi predmet”, kazao je Ratel.

Pokretanje istrage

On objašnjava da je tužilac u februaru 2013. godine, u istrazi o ratnim zločinima i poslijeratnim incidentima, uključujući teško ubistvo, podnio odluku za pokretanje istrage i da se radilo o ozbiljnim tvrdnjama, koje su se morale shvatiti kao takve.

“Tužilac je zatim imao rok od dvije godine da izgradi predmet – da odredi istražna sredstva, izvrši uvid u postojeća dokumenta u vezi s predmetom i ispita sve svjedoke koji su mu bili na raspolaganju”, kazao je Ratel i dodao da je, poslije skoro godinu dana rada na predmetu, tužilac odlučio da postoji dovoljno dokaza za obavljanje razgovora s osumnjičenim u datom predmetu.

Kako navodi, iz tog razloga se u ponedjeljak, 27. januara, osumnjičeni dobrovoljno pojavio u stanici policije u Sjevernoj Mitrovici, prema prethodnom dogovoru s međunarodnim tužiocem STK-a.

“Obavljen je razgovor u vezi s navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i poslijeratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo”, naveo je Ratel i dodao da je poslije razgovora tužilac iskoristio ovlaštenja i izdao nalog za hapšenje osumnjičenog Ivanovića.

Zahtjev za zadržavanje

Ratel objašnjava da je tužilac pretpretresnom sudiji (međunarodnom sudiji u Osnovnom sudu u Mitrovici) podnio zahtjev za zadržavanje osumnjičenog u sudskom pritvoru, a sudija odobrio zahtjev.

“Osumnjičeni je u svakom trenutku potpuno sarađivao u toku pravnog postupka” precizirao je Ratel.

On je dodao da je Ivanović zadržan u Pritvorskoj jedinici u Prištini i kazao da ta jedinica ima jako dobre uslove smještaja pritvorenika različite etničke pripadnosti.

Kako navodi, naredna faza pravnog postupka bila je da je pretpretresni sudija napisao obrazloženje i formalnu odluku koja se odnosila na zadržavanje u istražnom pritvoru, što je sve bilo prevedeno na srpski jezik, a zatim dato osumnjičenom i njegovom braniocu u skladu sa zakonskim pravima.

Mogućnost žalbe

“Osumnjičeni sada ima mogućnost da se, preko svog advokata, žali na odluku o određivanju pritvora. Nalog za 30-dnevni pritvor će biti ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati podnijeti argumente o tome zašto osumnjičeni treba biti dalje zadržan u pritvoru”, rekao je Ratel i dodao da tužioci nastavljaju raditi na predmetu.

Iako optužnica ne mora biti podnijeta sve do februara 2015. godine, u zakonu postoji pretpostavka da osoba koja očekuje suđenje i nalazi se u pritvoru može očekivati da će njen slučaj biti brzo riješen, kazao je on.

“Kao što je to slučaj sa svim pravnim postupcima u bilo kom demokratskom uređenju, okosnicu čine dva principa. Prvi je pretpostavka nevinosti do konačne presude, koju je donijelo nezavisno sudstvo. Druga pretpostavka je da zakon pruža zaštitu svima i da se primjenjuje podjednako na sve”, rekao je Ratel.

Ivanoviću je određen prije par dana pritvor zbog optužbi za navodno učešće u ratnim zločinima i nalazi se u Prištini u pritvorskoj jedinici.

Izvor: Agencije