Ćopiću zatvor i oduzimanje 10,2 miliona eura

Istraga Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a na istrazi u predmetu 'Ćopić' trajala je 3,5 godina (Al Jazeera)

Vrhovni sud bh. entiteta Republika Srpska osudio je Zorana Ćopića, bivšeg saradnika odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, na četiri godine zatvora zbog ubacivanja “prljavog novca” u privredne tokove RS-a.

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Ćopiću, time je trajno oduzeta imovina vrijedna blizu 20 miliona konvertibilnih maraka (10,2 miliona eura), za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela.

To je do sada najveća vrijednost trajno oduzete imovine, ne samo u RS-u već i u regiji (u Srbiji 1,54 miliona eura, u Hrvatskoj blizu dva miliona eura), navode za agenciju Fena iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a .

Ovo je, također, prva pravosnažna presuda u predmetu “Šarić”, koji se vodi u više zemalja.

Dugotrajna istraga

Iz MUP-a RS-a podsjećaju da je njihova Jedinica za finansijske istrage i utvrđivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela radila na istrazi u predmetu “Ćopić” 3,5 godine.

U RS-u je do sada ukupno blokirana imovina vrijedna 49 miliona KM (blizu 25 miliona eura), za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela, od čega je trajno oduzeta imovina vrijedna 21 miliona KM (blizu 10,7 miliona eura).

U tu cifru je uračunata i Ćopićeva imovina, a u nadležnim sudovima vode se postupci za trajno oduzimanje imovine vrijedne blizu 28 miliona KM (14,3 miliona eura), za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela.

Presuda je konačna i na nju 46-godišnji Ćopić, kome su oduzete sve akcije u Šećerani u Bijeljini i koje će biti predate na upravljanje nadležnim organima u tom bh. entitetu, nema pravo žalbe, prenosi Tanjug.

Direktor Ćopićevog preduzeća Aviorent Drago Nižol osuđen je na novčanu kaznu od 4.000 KM (blizu 2.000 eura), zbog nesavjesnog poslovanja iz nehata, prenosi agencija Fena.

Ovo je treća presuda u ovom slučaju u kojem je ranije izmijenjen dio optužnice koji se odnosi na vezu Ćopića s Darkom Šarićem.

Odbacivanje dokaza

Vijeće Vrhovnog suda RS-a je na ponovljenom suđenju odbacilo kao materijalne dokaze Specijalnog tužilaštva telefonske razgovore Ćopića i Šarića, koje su snimili istražitelji iz Srbije.

Ćopić je 18. jula prošle godine u Okružnom sudu u Banjoj Luci osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca odbjeglog crnogorskog narkobosa putem preduzeća u RS-u.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka, nakon što je Vrhovni sud RS-a u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopiću od pet godina i Nižolu (53) od četiri mjeseca “iza rešetaka”.

Tom presudom Ćopiću se od njegovog preduzeća Agrokop trebalo oduzeti 51 posto akcija bijeljinske Šećerane, finansijska imovina od skoro 2,6 miliona KM (blizu 1,3 miliona eura), kao i avion “cisterna” od Aviorenta.

U decembru prošle godine Vrhovni sud RS-a je ukinuo osuđujuće presude Ćopiću i Nižolu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS-a.

Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine u Banjoj Luci, a od tada je bijeljinska Šećerana bila u kolapsu.

Izvor: Agencije