Tužilaštvo traži zatvorske kazne za Šakale

Zločini su se dogodili u četiri sela u okolini Peći 1999. (EPA)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predložilo je Višem sudu u Beogradu da pripadnike paravojne jedinice Šakali osudi na zatvorske kazne od pet do 20 godina zatvora zbog ratnih zločina izvršenih nad najmanje 120 albanskih civila na teritoriji opštine Peć 1999. godine.

U završnoj riječi Tužilaštva, koja je trajala gotovo četiri sata, zamjenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković rekao je da je tokom sto dana suđenja dokazano da su optuženi izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva kako je to opisano u optužnici.

On je predložio da se Toplica Milovanović, Ranko Momić, Milojko Nikolić, Siniša Mišić i Dejan Bulatović osude na 20 godina zatvora, javlja Tanjug.

Na 15 godina zatvora tužilac je tražio da se osude Abdulah Sokić i Srećko Popović, a na kaznu od pet do osam godina Slaviša Kastratović, Boban Bogićević Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

‘Izuzetna surovost’

Optuženi se terete da su izvršili zločine nad više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahac, Pavljan i Ljubenić u aprilu i maju 1999. godine.

Prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih djela optuženi su, kako tvrdi Tužilaštvo, pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost.

Završne riječi optuženih i njihovih branilaca počinju u srijedu i planirano je da traju do petka, nakon čega će Odeljenje za ratne zločine zakazati izricanje prvostepene presude.

Vođa Šakala bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tokom bjekstva preminuo od AIDS-a u Argentini.

Maksimalna kazna koja se može izreći u  postupcima za ratne zločine je 20 godina zatvora.

Krajem novembra 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine na području Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije, među kojima je i trenutno aktivni pripadnik Žandarmerije Vladan Krstović Džudža.

Izvor: Agencije