BiH još u početnoj fazi tržišne ekonomije

Više od deset javnih institucija u Bosni i Hercegovini kažnjeno je zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti konkurencije. Za ekonomske eksperte to je dokaz da je ova država još u početnoj fazi tržišne ekonomije i da će proći još mnogo vremena dok se njene institucije ne naviknu na odnose na tržištu u kojima ne smiju imati monopol.

Kreditni biro LRC inženjering 14 godina radi u Bosni i Hercegovini. Prošle godine s gubitkom, između ostalog i zbog toga što im nije bilo dostupno, za njihovu branšu, osnovno sredstvo za rad. A to su finansijski izveštaji.

Oni su im osnova za analize koje rade za klijente. Mogu ih dobiti samo od federalne agencije, koja im to ne ustupa već četiri godine. I nikako da prodru do njih.

AFIP odbacuje optužbe

“Mi drugog izbora nemamo nego da nađemo te podatke, ili da zatvorimo firmu i otpustimo tridesetak ljudi, koji, većina njih, radi već osam i deset godina u ovoj firmi”, kaže Adnan Hrenovica, vlasnik tvrtke LRC.

Pred Konkurencijskim vijećem pokrenuli su dva postupka protiv agencije i oba su dobili. Nisu jedina kompanija koja je to učinila. Ovo regulatorno tijelo ocijenilo je da je AFIP, federalna agencija, zloupotrijebila svoj dominantni položaj na tržištu. 

“Nije to dominantan položaj. Ti podaci su kod nas. Mi smo jedini po zakonu ovlašteni te podatke prikupljati i distribuirati. Ti koji preprodaju te podatke krše pravila. Oni kupe jedne podatke kod nas, jedan privredni subjekt taj, drugi kupi u AFIP-u u [bh. entitetu] Republici Srpskoj i onda oni to preprodaju međusobno”, objašnjava Amer Halilović, direktor AFIP-a.

AFIP odbacuje optužbe. Tvrdi da je odlukom Konkurencijskog vijeća zapravo ugroženo njeno poslovanje, ali i čitav sistem finansijskog izveštavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kažnjeni su sa 9.500 eura. Ima još institucija koje kazne plaćaju budžetskim novcem, odnosno novcem građana.

“Zakon o konkurenciji treba da obezbedi jednaka pravila za sve igrače na tržištu. Zakon, naravno, donosi država, međutim, često se same njene institucije igraju sa pravilima. Konkurencijsko veće, čiji je zadatak da obezbedi ‘fer play’, zbog toga je samo prošle godine javnim ustanovama i državnim institucijama propisalo kaznu od 35.000”, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Stare navike državnih institucija

Do sada je kažnjeno više od deset entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija. Među njima su Fond zdravstvenog osiguranja RS-a, Vlada Federacije, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, opština Bosanski Brod… Državne institucije, koje imaju monopol, dužne su sve aktere na tržištu tretirati jednako. Ali, to ne čine. Niti smiju same presuđivati u slučajevima kršenja pravila, kaže profesor ekonomije Matej Živković. To radi sud.

“Držim da institucija koju imamo, dakle Vijeće za zaštitu konkurentnosti, radi relativno dobar posao, s obzirom da smo mi još u toj infantilnoj fazi tržišne konkurencije. Još će dugo vremena trebati da se mi naviknemo na antimonopolske i antikartelne odnose na tržištu”, kaže Živković.

Bez obzira na to što proces tranzicije traje već 20 godina i polako se završava, državne institucije teško se odriču starih, monopolskih navika, dok tržište i građani ispaštaju.

Izvor: Al Jazeera