Bošnjačka djeca u ponedjeljak neće u školu

Resorni ministar iz RS-a Goran Mutabdžija pozvao roditelje da pošalju djecu u škole, jer će se sva otvorena pitanja rješavati „u hodu" (AFP)

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši i Konjević Polja neće krenuti u školu, iako u ponedjeljak u Republici Srpskoj počinje drugo polugodište, a ministar prosvjete i kulture ovog bh. entiteta Goran Mutabdžija je pozvao roditelje da pošalju djecu u škole, jer će se, kako tvrdi, sva otvorena pitanja rješavati „u hodu“.

Očekuje se da će roditelji iz Vrbanjaca kasnije u petak održati sastanak, gdje će odlučiti o narednim koracima i raspraviti o okupljanju ispred škole i njenoj eventualnoj blokadi.

„Naši zahtjevi ostaju isti. Da bi djeca pohađala školu tražimo od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da uvede bosanski jezik. To je minimum“, kazao je Feni jedan od roditelja iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović.

Istaknuo je da roditelji nisu odustali od ostalih zahtjeva, kao što je uvođenje pet nacionalnih predmeta, poboljšanje sanitarnih uvjeta, te zapošljavanje tehničkog osoblja bošnjačke nacionalnosti, ali da su spremni te probleme rješavati dok djeca pohađaju školu.

Podsjetio je da su roditelji prije nekoliko dana predsjedniku i premijerki RS-a Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uputili urgentan poziv na dijalog radi rješavanja njihovih problema.

Obećanja iz Ministarstva

S druge strane, Mutabdžija je danas rekao kako i da dalje ima smisla da učenici iz dvije škole dođu na nastavu, iako je nisu pohađali u prvom polugodištu.

„Nakon niza razgovora koje smo imali i s roditeljima i drugim odgovorim osobama došlo se do zaključka da smo u pravu, jer insistiramo na određenim procedurama i jednakostima rješavanja krupnih pitanja u obrazovnom sistemu u RS-u i u Federaciji BiH“, kazao je on.

Kako kaže, očekuje da će roditelji bošnjačke djece “shvatiti kako je ovo trenutak kada djeca treba da krenu u školu“.

„Pojedinačno ćemo rješavati svaki od tih predmeta, u skladu s mogućnostima, odnosno s procesom nastave koji će se odvijati shodno tome koliko se djece pojavi u školi“, dodao je.

U svom pozivu roditelji iz Vrbanjaca navode da više od dvije godine traže ostvarivanje svojih prava, te da nisu uspjeli pronaći rješenje za svoj problem, iako su imali obećanje prethodnog ministra prosvjete Antona Kasipovića i iako su obavili nekoliko razgovora sa aktuelnim ministrom Mutabdžijom.

„Još nismo dobili nikakav odgovor, ali nadamo se da će pokazati dobru volju i izaći nam u susret“, naglasio je Smajlović.

U ovoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece i roditelji, u skladu sa zakonskim propisima, traže da se u nastavu uvede bosanski jezik, navode agencije.

‘Ostajemo ispred OHR-a’

Djeca iz Konjević Polja, također, u ponedjeljak neće sjesti u školske klupe.

„Planiramo organizirati instruktivnu nastavu u Konjević Polju, a djeca će dolaziti u Sarajevo da polažu predmete. Ne pristajemo na trenutne uslove“, kazao je Vehid Dedić, jedan od roditelja.

Dodao je da roditelji još nisu dogovorili sve detalje s resornim ministarstvom, ali da će, budući da nastava u Federaciji BiH počinje 27. januara, sljedeću sedmicu posvetiti tom problemu.

„Ispred OHR-a ostajemo sve dok naša djeca ne krenu u školu“, zaključio je Dedić.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a njihovi roditelji od nadležnih institucija u RS-u zahtijevaju da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, gdje su podigli šatorsko naselje. Djeca su se zbog hladnoće nedavno vratila u Konjević Polje, a njihovi očevi su ostali pred zgradom OHR-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije