Dogovor Dačića i Thacija o struji i telekomu

U Briselu je dogovoreno da izbori na Kosovu treba da budu dobro organizirani, a izlaznost što veća (EPA)

Šesnaesta runda dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa završena je sinoć u Briselu dogovorom o struji i telekomunikacijama, saopćili su premijeri Srbije i Kosova.

Dogovor predstavnika vlada Beograda i Prištine potvrdila je na Twitteru i Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice evropske diplomatije Catherine Ashton.

“Na sastanku u okviru dijaloga u kojem posreduje EU, postignut je sporazum o telekomukacijama i energetici”, navela je Kocijančič, uz kratku poruku da je među sagovornicima “razmotren ostvareni napredak” o kosovskim lokalnim izborima 3. novembra.

Ona je potvrdila kako su se premijeri dogovorili o radnoj grupi za izbore kojom će predsjedavati OSCE i donijeli važne odluke kako bi osigurali pravedne izbore i veliku izlaznost birača, prenosi Hina.

Odluke za fer izbore

Objašnjeno je da će mobilni operateri nastaviti  s radom, a telefonski pozivi između Kosova i centralne Srbije, naplaćivat će se kao i do sada – kao lokalni, a ne kao međunarodni pozivi, i tako će biti sve do raspisivanja tendera, koji je najranije moguć 2015, kao i to da će Kosovo tek za nekoliko godina dobiti međunarodni pozivni broj, jer to zahtijeva procedura.

Situacija sa snabdijevanjem električnom energijom neće se mijenjati u dogledno vrijeme, a imovinska pitanja su, za sada, ostavljena po strani, rekao je Dačić.

Kosovski premijer Hashim Thaci kazao je da su se dvije strane dogovorile da lokalni izbori treba da budu dobro organizirani i da izlaznost treba da bude što veća.

Ashton  je kazala da je sagledan napredak postignut do sada i da su neke važne odluke donesene kako bi se osigurali fer izbori, sa maksimalnom mogućom izlaznošću.

U saopćenju iz njenog kabineta navodi se da su se premijeri dogovorili da se Radna grupa za izbore sastane ponovo narednih dana kako bi odluke donesene jučer bile primijenjene u što skorije vrijeme.

Dačić: Otklonjene prepreke za EU

Srbija je, prema riječima premijera te države Ivice Dačića, otklonila prepreke za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom u januaru, javlja Tanjug.

”Srbija je ispunila sve svoje obaveze koje su predviđene odlukama Evropskog saveta i ubeđeni smo da više nema prepreka da najkasnije krajem januara, a mi očekujemo možda u decembru, počnemo pregovore o pridruživanju sa EU-om”, rekao je Dačić novinarima po završetku razgovora sa Thacijem i Ashton.

Prema njegovim riječima, ti dogovori predstavljaju veliki korak naprijed kako u evropskim integracijama, tako i u dijalogu sa Prištinom.

Izvor: Agencije