Saradnja Srbije i Hrvatske u obrazovanju

Nezaobilazna tema na zajedničkoj je konferenciji za medije bila i večerašnja utakmica Srbija-Hrvatska (Danilo Peternek / Tanjug)

Ministri nauke i obrazovanja Hrvatske i Srbije Željko Jovanović i Tomislav Jovanović potpisali su u petak u Beogradu sporazum između Vlade Srbije i ostalih članica o sjedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi (ERI SEE), ocijenivši kako će on doprinijeti boljoj saradnji u području nauke i obrazovanja.

Do sada su Sporazum, kojim se promiče i omogućava regionalna koordinacija provedbe obrazovne saradnje prema ciljevima obrazovne politike Evropske unije i omogućava prijava ERI SEE-a na konkurs za sredstva EU-a, potpisale Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija, prenosi Hina.

“Obrazovanje i znanost ključni su za napredak svakog društva i razvoj svake države, a ako želimo biti ravnopravni sudionici procesa obrazovanja i znanosti u Evropi, onda moramo ulagati u obrazovanje, istraživanje i znanje”, istaknuo je hrvatski ministar.

Značajan sporazum

On je sporazum ocijenio veoma značajnim jer omogućava razmjenu iskustava te bolju i konkretniju saradnju, a svom srbijanskom kolegi predložio je da uzajamno koriste ljudske resurse i opremu, jer tako mogu postići više i ostvariti značajnije rezultate.

Dvojica ministara razmijenila su mišljenja o zajedničkim problemima u obrazovanju te razgovarali o mogućnostima i načinima intenziviranja međuresorne saradnje. Kao važnu temu istaknuli su i dogovore o zajedničkom nastupu, definiranju i usaglašavanju zajedničkih projekata u obje zemlje, ali i zajedno u okviru Evropske unije.

Srbijanski ministar rekao je da će prihvatiti sugestiju hrvatskog kolege da i Srbija, poput Hrvatske, uvede predmet o zdravstvenom odgoju u osnovnim i srednjim školama.

Zdravstveni odgoj

Hrvatski ministar istaknuo je s tim u vezi da je projekt zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama zamišljen tako da bude “neutralan i omogući djeci sve potrebne informacije na pluralistički način koji se tiče zdravog života, odrastanja, prevencije gojaznosti, bolesti ovisnosti, nasilja i očuvanja spolnog zdravlja”.

Današnje potpisivanje sporazuma bio je i prvi službeni susret dvojice ministara, budući je Tomislav Jovanović preuzeo resor obrazovanja i nauke nakon prošle sedmice završene rekonstrukcije Vlade Srbije.

Nezaobilazna tema na zajedničkoj je konferenciji za medije bila i večerašnja utakmica Srbija-Hrvatska, ali su obojica ministara izbjegla prognozirati rezultat. Njihova je diplomatska poruka bila – neka pobijedi bolji tim.

Hrvatski ministar nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović će se u sklopu službenog posjeta Srbiji tokom dana susresti i s novoizabranim srbijanskim ministrom omladine i sporta, vaterpolistom Vanjom Udovičićem, i razgovarati o borbi protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih, finansiranju sporta i zdravstvenoj zaštita sportaša.

Dvojica ministara posjetit će tokom dana Zavod za sport i medicinu sporta u Beogradu, a Udovičić će svom hrvatskom kolegi biti domaćin na večerašnjoj utakmici Srbija-Hrvatska.

Izvor: Agencije