Otkrivena masovna grobnica kod Prijedora

Na lokalitetu Tomašica u okolini Prijedora u Bosni i Hercegovini, otkrivena je masovna grobnica s velikim brojem žrtava.

Prve procjene govore kako je to jedna od najvećih masovnih grobnica na tom području otkrivenih u posljednjih 10 godina.

Bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje od nekoliko metara. Prema prikupljenim dokazima, u njoj su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Prijedora i okoline, koje su u ljeto 1992. godine ubile snage Vojske Republike Srpske (VRS). Proces ekshumacije se nastavlja.

Bivši pripadnik VRS-a otkrio lokaciju

Mujo Begić, šef bihaćkog odjela Instituta za nestale osobe BiH rekao je da su žrtve ubijene tokom ljeta 1992. godine otkrivene zahvaljujući tačnoj informaciji insajdera iz VRS-a, koja je potom potvrđena iz više izvora, prenosi Fena.

On nije mogao reći više detalja o načinu otkrivanja grobnice.

“Masovna grobnica je bila sakrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih posmrtnih ostataka”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Begić je rekao da su prva tijela pronađena na sedam metara dubine.

“Radi se o primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske Krajine”,  stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Begić očekuje da će posmrtni ostaci ubijenih biti iskopani u narednih mjesec dana.

Prema Begiću, tijela žrtava su dovožena sa različitih područja, poput Čarakova, Rizvanovića, Kozarca i tako dalje, i zakopavana u tu masovnu grobnicu, prenosi BIRN – Justice Report.

Mašović: Žrtve vjerovatno logoraši

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović rekao je:  ”Teško je govoriti da li je to najveća grobnica dok se ne otkriju gabariti grobnice. Zasad se vidi 20-ak žrtava, ali još nismo odredili njene dimenzije. Arheolozi treba da utvrde dimenzije grobnice pa ćemo se spustiti na dubinu i započeti čišćenje grobnice”.

On je kazao da su žrtve najvjerovatnije logoraši iz prijedorskih koncentracionih logora Keraterm i Trnopolje, prenosi Anadolija.

Mašović je istakao da su tijela žrtava kompletna i nalaze se na velikoj dubini.

”Čak se ne radi o potpuno skeletiziranim tijelima nego su djelomično prisutna i meka tkiva jer je tlo glinovito. Kod žrtava smo našli satove, nešto novčanica. No, najvjerovatnije da je likvidacija vršena na drugim mjestima pa su dovezeni na mjesto sadašnje grobnice”, pojasnio je Mašović.

Edin Ramulić iz Udruženja Izvor nada se da bi u grobnici u mjestu Tomašica moglo biti do 1.000 osoba, “jer mi u Prijedoru tražimo još 1.200 nestalih. Ali, to je samo naša nada. Vjerujem da će se nakon otkrivanja ove grobnice upotpuniti mozaik stradanja u Prijedoru i da će se vidjeti jasne konture zločinačkog poduhvata, pa i genocida koji je počinjen u Prijedoru”.

“Nevjerovatan je taj zavjet šutnje koji je toliko dugo trajao, jer je u blizini grobnice cijelo naselje. Na tom mjestu se igraju djeca, ljudi šetaju … Teško je sve ovo shvatiti”, rekao je Ramulić.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Građani Prijedora i aktivisti okupljeni oko inicijative „Jer me se tiče” obilježili su godišnjicu stradanja i odali počast civilnim žrtvama rata. Kampanjom nazvanom „Dan bijelih traka” žele upozoriti da lokalna vlast negira zločine u Prijedoru, zabranjuje komemorativne skupove i ne dozvoljava gradnju spomenika ubijenim civilima nesrpske nacionalnosti. Prilog Nadine Maličbegović.

U dokumentarnom filmu Al Jazeere Balkans “Dani ubijanja – Prijedor”, autora Enesa Hotića, gledaoci imaju priliku prvi put vidjeti televizijske snimke Službe javne bezbjednosti Prijedor, snimljene 4. septembra 1992. na Korićanskim stijenama. Na snimcima se vidi kako pripadnici policije RS-a, uz pomoć civilne zaštite iz Skender-Vakufa/Kneževa uklanjaju dizalicom tijela prijedorskih Bošnjaka i Hrvata kako bi […]

Još se traže posmrtni ostaci oko 800 srebreničkih žrtava. Strahote Srebrenice raširene su u brojnim masovnim grobnicama. U samo jednom selu pokraj Zvornika pronađeno je njih 15. Otkrivali su ih bošnjački povratnici u Kamenicu – Dolinu grobnica. Prilog Ivana Pavkovića. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO