Beograd pod opsadnim stanjem

Piše: Marko Matić

Dok se u Beogradu odbrojavaju poslednji sati pred početak, takmičarski malo značajnog, fudbalskog meča između reprezentacija Srbije i Hrvatske, gotovo sve bezbednosne strukture države stavljene su na najviši mogući stepen pripravnosti, a pojedini delovi glavnog grada Srbije nalaze se pod pravim opsadnim stanjem.

Specijalni monitoring FIFA i UEFA

Poučena ranijim negativnim iskustvima, poput divljanja srbijanskih navijača u Đenovi i rasističkih ispada i tuče na terenu tokom fudbalskog meča između mladih reprezentacija Engleske i Srbije u Kruševcu, Evropska fudbalska federacija (UEFA) je meč u Beogradu proglasila sportskim događajem visokog rizika.

Čvrstu rešenost UEFA da do kraja sprovede „nultu toleranciju“ prema rasizmu i huliganizmu na Balkanu, potvrdio je i predsednik te organizacije Mišel Platini koji je nedavno, tokom proslave u Monte Karlu, poručio da će svaki rasistički ispad biti strogo kažnjen.

Pretres novinara na ulazu u Marakanu

Uprkos velikim merama zaštite, gosti iz Hrvatske, po dolasku u Beograd, nisu delovali zabrinuto. Oni su u prvim izjavama srbijanskim medijima izrazili uverenje da njihova bezbednost neće biti dovedena u pitanje.

“Ne očekujem probleme i očekujemo da sve protekne u najboljem redu. Niko, nijedna država, ne želi da zbog jednog osobnog incidenta nastrada država i Fudbalski savez Srbije”, izjavio je predsednik Nogometnog saveza Hrvatske Davor Šuker.

Utakmicu će, pored delegata FIFA, pratiti i ugledni gosti, među kojima su i menadžer londonskog Chelsea Jose Mourinho, kao i čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić koji je rekao da ne očekuje incidente na utakmici.

Uprkos različitim procenama postojećih bezbednosnih rizika, uoči utakmice, koja je od sportskog prerasla u bezbednosni događaj prvog stepena, svi su saglasni da će na ispitu pre svega biti kredibilitet FSS i države Srbije. Ukoliko sve bude proteklo u najboljem redu, biće to još jedan dokaz da se i na ovim prostorima sve može odraditi na pravi način kada se realizaciji dogovorenog pristupi organizovano i s maksimalnom ozbiljnošću. U slučaju drugačijeg ishoda, posledice po srpski fudbal bile bi nesagledive.

Izvor: Al Jazeera