Potvrđena nova optužnica protiv Ive Sanadera

Sanader se nalazi u zatvoru u Remetincu i nije se pojavio na sjednici vijeća u četvrtak (AFP)

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u četvrtak optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Ive Sanadera, kojeg u tom slučaju tereti da je, zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem, 2008. godine poticao tadašnjeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od skoro dva milijuna eura i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Na sjednici vijeća pojavio se samo Mravak, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Lipovici, a na sud nisu došli Sanader, koji se nalazi u zatvoru u Remetincu i Ježić, koji navodno ima zdravstvenih poteškoća.

Vijeće je potvrdilo optužnicu unatoč tome što dvojica optuženika nisu pristupila sjednici, što je bilo moguće prema Zakonu o kaznenom postupku, rekao je novinarima nakon sjednice Branko Šerić, odvjetnik Ivana Mravka, koji je na sud doveden iz Lipovice, gdje izdržava kaznu od godine i pol zbog traženja mita za HDZ.

Povučena optužnica

Šerić je dodao da je Mravak, očitujući se o krivnji, prihvatio svoj dio odgovornosti.

“Moj klijent je ostao konzistentan svojim dosadašnjim iskazima, kojima je opisao događaje u vezi s isporukom struje Diokiju i Dini Petrokemiji, te u vezi s kreditom koji je HEP dao Diokiju.”

Spis će nakon formiranja biti dodijeljen u rad raspravnom vijeću, koje će potom zakazati pripremno ročište, na kojem će se odlučivati o dokaznim prijedlozima i o datumu početka suđenja.

Šerić očekuje da bi pripremno ročište moglo biti zakazano za mjesec i pol do dva mjeseca.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je Tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Sanadera se tom optužnicom tereti da je s Ježićem 2008. godine poticao Mravka da Ježićevim tvrtkama smanji cijenu struje i isplati milijunsku pozajmicu.

Peta optužnica

Kako je pozajmica od skoro dva milijuna eura, koju je Mravak, navodno, odobrio bez znanja uprave u konačnici, ipak, vraćena, HEP je u toj aferi oštećen za skoro pola milijuna eura.

Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama Tužiteljstva, nezakonito “uštedio” skoro četvrt milijuna eura, a tvrtka Dina etrokemija blizu 247.000 eura.

To je peta optužnica protiv bivšeg premijera koju je potvrdio sud.

Nedavno je na zagrebački sud stigla i šesta optužnica protiv njega, kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 85 milijuna eura, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju da prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanader se nalazi u Remetincu otkad je u slučajevima Ina-MOL i Hypo nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a u tijeku su mu suđenja za slučajeve Fimi-Media i Planinska.

Izvor: Agencije