BiH – atrakcija za turiste iz Zaljeva

Prema podacima Kantonalne turističke agencije Sarajeva, broj turista u BiH iz zemalja Perzijskog zaljeva znatno se povećao ove godine u poređenju sa prethodnom, izvijestio je reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Dva puta sedmično deseci, a ponekad i stotine turista iz zemalja Zaljeva slete u Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegli vrelo pustinsko ljeto.

U hotelu Hollywood na Ilidži boravi porodica Al-Ajami iz Kuvajta. Ovo im je prvi put u Bosni, ali kažu kako neće biti i posljednji.

”Vrijeme je veoma bitan faktor koji privlači turiste sa Bliskog istoka da posjete Bosnu i Heregovinu. A drugi, podjednako važan faktor su, zapravo, ljudi, Bosanci. Oni su dobri ljudi i njihova kultura je jako bliska našoj. I treće, osjećamo se veoma sigurnim ovdje”, kaže Saad al-Ajami, turista iz Kuvajta.

Napori hotelijera

Iako je već kraj turističke sezone, turisti iz Zaljeva i dalje su primjetni u hotelskom lobiju.

Karima al-Ajami kaže da joj se sviđaju priroda, planine, zelenilo i rijeke.

U hotelu su vidljivi napori prilagođavanja za ove turiste – od posebnih frizerskih salona za pokrivene žene i turističkih ponuda na arapskom jeziku do restorana arapske hrane u neposrednoj blizini hotela, kaže reporter Karčić.

Iako je ukupan broj turista iz Perzijskog zaljeva relativno mali, turistički radnici su zadovoljni drugim pokazateljima.

Prema podacima Kantonalne turistitičke zajednice, u poređenju sa proteklom godinom broj turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata porastao je za više od 300 posto. Gostiju iz Katara bilo je više za gotovo 600 posto, a iz Bahreina za 1.300 posto.

”Pa, praktično, prvi veći priliv turista iz Kuvajta u Sarajevo desio se 2011. godine, kada su se pojavili u značajnom broju i privukli nam pažnju dužinom noćenja. Otprilike su ostajali od šest do osam noći, što je fantastično, jer turisti prosječno provedu dvije noći u Sarajevu”, kaže Asja Hadžiefendić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Brojne bosanskohercegovačke turističke agencije rade na privlačenju turista iz Zaljeva.

Pojedinačni turistički paketi

Ada Hukelić radi za jednu od agencija.

”Oni su od nas tražili da kreiramo pakete posebno sa svakog klijenta, što znači da mi za svakoga kreiramo posebne pakete. Uglavnom su zainteresovani za šoping, vole priordu, planine i rijeke, izlete”, kaže Ada Hukelić.

I taksisti trljaju rukama. Besim je jedan od njih.  

”Što se tiče Arapa, dobre su mušterije, jest da nikad ne daju bakšiša. Ovi stariji dolaze radi liječenja po banjama, a ovi mlađi, Boga mi, radi ovog evropskog života”, objašnjava Besim.

Nekoliko porodica kaže kako se već drugi ili treći put vraćaju na ljetovanje u BiH. Potražnja je očito tu. Pitanje je – može li Bosna i Hercegovina odgovoriti adekvatnom ponudom.

Ovoj državi nedostaju luksuzni hoteli, ali privatni investitori preduzimaju korake u tom pravcu. Dokaz za to je u centru Sarajeva, gdje se trenutno gradi više desetaka jednosobnih i dvosobnih apartmana prema standardima kakve zahtijevaju turisti iz zemalja Perzijskog zaljeva.

Izvor: Al Jazeera