Potvrđena optužnica protiv Cvetkovića

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011. godine, a u augustu ove godine je izručen Bosni i Hercegovini (AFP)

Odjel za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Aleksandar Cvetković, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, tereti za genocid u Srebrenici.

U optužnici se navodi da je Cvetković krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učeštvovao u vojnoj operaciji “Krivaja 95”.

Dodaje se da je Cvetković nakon ulaska  u Srebrenicu, a nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, 16. jula 1995. na lokaciji Ekonomija Branjevo, sa pripadnicima 10. diverzantskog odreda, pucao iz automatske puške na zarobljenike.

Tom prilikom, po prijekom postupku, pogubljeno je najmanje 900 muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave, dok su samo dva zarobljenika preživjela, stoji u optužnici.

Deportacija iz Izraela

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011. godine.

Izraelsko pravosuđe je u junu ove godine odobrilo izručenje Cvetkovića Bosni i Hercegovini, odbivši njegov zahtjev da se izučenje blokira.

Sredinom augusta 2013. izručen je Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde BiH je navelo da je to “prva deportacija iz Izraela zbog optužbi za genocid”, ne navodeći detalje o tome kako je Cvetković deportiran iz Izraela.

Izvor: Agencije