Vijeće Evrope: Policijsko nasilje u RS-u

Komisija poziva bh. vlasti da poboljšaju obuku policajaca (Al Jazeera)

Komisija za sprečavanje torture Vijeća Evrope (CPT) apelovala je na bosanskohercegovačke vlasti da riješe problem policijskog maltretiranja u bh. entitetu Republika Srpska, te da poboljšaju stanje u pritvorskim jedinicama.

Članovi komisije posjetili su BiH u decembru 2012. kako bi ocijenili mjere preduzete od njihove posjete 2011. godine.

“Delegacija je opet primila značajan broj kredibilnih navoda o teškom fizičkom maltretiranju od strane policije u Republici Srpskoj”, navodi se u izvještaju Komisije.

Dodaje se da su osumnjičeni udarani pesnicama, šutirani, te udarani predmetima poput bejzbol palica.

Također, postoje navodi o dugotrajnom vezivanju lisicama za radijatore ili namještaj, zbog nedostatka pritvorske jedinice u centralnoj banjalučkoj policijskoj stanici.

‘Elektrošokovi i inscenirane egzekucije’

Postoje navodi i o stavljanju najlon-kesa na glave osumnjičenih, a neki od njih bili su izloženi i elektrošokovima i insceniranim egzekucijama.

Većina navoda odnosi se na vrijeme kada su osumnjičeni bili ispitivani, pogotovo u centralnoj policijskoj stanici u Banjoj Luci.

Komisija predlaže da se izgradi pritvorska jedinica u policijskoj stanici, kao i to da se poboljšaju uslovi u drugim policijskim stanicama.

Nakon posjete zatvorima CPT kritikuje postupanje prema osumnjičenima koji očekuju suđenja u pritvoru. Navodi se da neki od njih mjesecima provode po 22 sata dnevno u ćelijama. 

“CPT predlaže da se izvrši nezavisna profesionalna procjena metoda rada policijskih inspektora u centralnoj banjalučkoj policijskoj stanici tokom pritvaranja i ispitivanja osumnjičenih”, navodi se u saopštenju.

Odgovor bh. vlasti

Također, pozivaju se vlasti da poboljšaju proces obuke policajaca i promovišu radnu kulturu u kojoj se maltretiranje smatra neprofesionalnim.

CPT daje nekoliko preporuka za poboljšanje efikasnosti istraga navodnih zlostavljanja.

U svom odgovoru vlasti BiH dostavile su Vijeću Evrope podatke o istragama o navodnim slučajevima zlostavljanja, te o preduzetim aktivnostima.

Bh. vlasti dostavile su informacije o poboljšanju uslova u policijskim pritvorskim jedinicama, te o naporima da se poboljša pružanje zdravstvene zaštite u zatvorima.

Također, navodi se da je predsjednik Vrhovnog suda RS-a uputio pismo svim sudijama, u kojem ih podsjeća na obaveze kad postoje slučajevi navodnog policijskog zlostavljanja. Ističe se i obavezujuće uputstvo glavnog tužioca u vezi sa provođenjem istraga o takvim navodima.

Izvor: Al Jazeera