Uhapšeno pet osoba u slučaju Galenika

Sredinom maja policija je privela bivšeg direktora Galenike i još sedam osoba (Al Jazeera)

U Srbiji je policija jutros uhapsila pet osoba osumnjičenih za zloupotrebe u preprodaji lijekova Galenike.

Kako navodi policija, postoje osnovi sumnje da su izvršili više krivičnih djela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranja novca. Prema navodima policije, Galenika je oštećena za 34 miliona eura.

Kriminalistička policija MUP-a Srbije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Sektorom poreske policije lišila je slobode Mladena Gazikalovića (55), vlasnika i direktora privrednih društava B.G. Pharm MG Remedy group, Ackrobiotica i Zdravstvena ustanova – Apoteka Higija farm sa sjedištem u Beogradu.

Uhapšeni su i bivši pomoćnik generalnog direktora Galenike Dragan Šebrek (55) i zamjenica direktora privrednog društva Bg pharm Milica Mirković (42), direktorica privrednog društva MG Remedy group  Dragana Šutić (41) i odgovorno lice u preduzeću Zdravstvena ustanova – Apoteka Higija farm Miroslav Jović (54).

Krivična prijava i protiv bivšeg direktora

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i Nenad Ognjenović (59), bivši direktor Galenike, koji se od ranije nalazi u pritvoru.

Osumnjičeni Ognjenović i Šebrek su, kako navodi policija, od 2008. do 2011. godine kao odgovorna lica privrednog društva Galenika, iskorištavanjem ovlaštenja svojih radnih mjesta, protivzakonito prodavali lijekove B.G. Pharmu.

Kako navode istražitelji, oni su zatim naložili zaposlenima u sektoru finansija Galenike da izvrše zamjenu valutiranih mjenica koje su prethodno eskontovali kod poslovnih banaka, novim mjenicama sa kasnijim rokom dospijeća, tako da je Galenika postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale mjenice B.G. Pharma na naplatu.

Navodi se da je, također, vršena naplata sa računa Galenike u korist banaka do visine izdate mjenice zbog nedostatka novca na računima preduzeća B.G. Pharm.

“Osumnjičeni Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su u navedenom periodu nakon prijema robe od prodavca Galenika AD prodali robu krajnjim kupcima, zdravstvenim i apotekarskim ustanovama i svoja potraživanja naplatili u celosti, a svoje obaveze po osnovu preuzete robe nisu platili privrednom društvu Galenika AD, čime su na opisani način pribavili korist navedenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 34.000.000 evra, a za koji iznos je oštećena Galenika”, navode istražitelji.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Policijska istraga u slučaju Galenika se nastavlja.

Sredinom maja kriminalistička policija privela je osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju Galenike, uključujući Ognjenovića.

Istragu o zloupotrebama u Galenici počela je prije više od dvije godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smijenjen 2011. godine

Najveće gubitke Galenika je napravila zato što nije uspjela naplatiti potraživanja od veledrogerija koje su uzimale lijekove iz te fabrike.

Galenika je nekada bila najveća farmaceutska kuća u Srbiji, ali sada se njeni gubici procjenjuju na 180 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije