UN: Ključni izbori na Kosovu

Vijeće sigurnosti smatra da je važno ohrabriti puno učešće na lokalnim izborima, posebno kada je riječ o sjeveru Kosova (Reuters)

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Farid Zarif ocijenio je pred Vijećem sigurnosti UN-a da je uspjeh predstojećih lokalnih izbora na Kosovu od ključnog značaja, dok je ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić upozorio na “pokušaje opstrukcije sporazuma postignutih s Prištinom”, a UN pozvao da ostane na Kosovu kao “pošten posrednik” i garant da druga strana te sporazume neće kršiti.

Zarif je, na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Kosovu, istakao da su Beograd i Priština nastavili da na konstruktivan način ostvaruju napredak, ali da su nužni dodatni napori, fleksibilnost i spremnost na kompromis.

Zarif je rekao da je od ključnog značaja da izbori budu uspješni i da budu izabrani predstavnici lokalnih zajednica, kao i da je važno ohrabriti puno učešće na izborima, posebno kada je riječ o sjeveru Kosova.

“Implementacija historijskog sporazuma od 19. aprila delikatan je proces koji zahtijeva konstante napore”, kazao je on.

‘Pošten posrednik’

Mrkić je rekao da ni “14 godina otkad je Vijeće sigurnosti usvojilo odluku o uspostavljanju i komptenecijama Misije UN-a na Kosovu, neki ključni ciljevi međunarodne zajednice ostaju neispunjeni, a tenzije nastavljaju da plamte uprkos naporima Srbije da ih smanji.”

Ponovivši da Srbija nikada neće priznati Kosovo, Mrkić je podsjetio da je u aprilu potpisan briselski sporazum i istakao da se moraju učvrstiti temelji koje je on postavio.

Mrkić je i upozorio da se pokušaji opstrukcije sporazuma ne smiju olako zanemariti jer “oni ne znače samo povratak u prošlost već i produbljivanje uvreženog nepoverenja koje želimo da prevaziđemo”.

‘Politička kancelarija UN-a’

Kosovski šef diplomatije Enver Hoxhaj pozvao je Vijeće sigurnosti da razmotri transformiranje UNMIK-a u političku kancelariju UN-a čija bi najveća uloga bila pružanje podrške Kosovu ka članstvu u svjetskoj organizaciji.

“Nema sumnje da je UNMIK imao aktivnu ulogu u stabiliziranju Kosova od 1999. do 2007, a sada je važno da se prizna da on nema više ulogu na Kosovu”, kazao je Hoxhaj.

On je, također, pozvao lokalno stanovništvo da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu, naglašavajući da Beograd ima presudnu ulogu u posticanju lokalnog stanovnišva da glasa.

Predstavnica SAD-a u UN-u Samantha Power rekla je kako očekuje da lokalni izbori budu fer i pošteni i pozvala sve pripadnjike manjina, naročito kosovske Srbe da učestvuju na njima, “kako bi se njihov glas čuo”.

Predstavnik Rusije Vladimir Čižov poručio je da je nužno da izbori budu statusno neutralni i da je važno što masovnije učešće birača, ali je upozorio na “mogućnost da kosovski Albanci sabotiraju upisivanje kosovskih Srba u biračke spiskove”.

Izvor: Agencije