Završen sastanak Ashton, Dačić, Thaci

Učesnici dijaloga razgovarali o telekomunikacijama i energetici (EPA)

U Briselu je završen zajednički sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Tachija sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton, na kojem nije postignut konačni dogovor, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Prema briselskim izvorima, tokom današnjih razgovora još uvijek nije postignut dogovor u vezi sa pitanjima telekomunikacija i energetike.

Prema podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, trenutno je u toku bilateralni razgovor premijera Srbije Dačića sa Ashtonovom.

Nakon jutrošnjih razgovora Dačića i Tachija, oko 14:00 sati je počeo zajednički susret sa Ashtonovom koji je trajao do 17:00 sati.

Tokom današnjih sastanaka najviše se razgovaralo o telekomunikacijama i energetici, odnosno o pozivnom broju za Kosovo i sistemu upravljanja za prijenos električne energije koji se nalazi na sjeveru Kosova.

Inače, Beograd traži da na glasačkim listićima za novembarske izbore na Kosovu ne smije biti kosovskih državnih oznaka, dok Priština insistira da je to pitanje o kojem može odlučiti samo Centralna izborna komisija.

Stav Beograda je da su izbori na Kosovu statusno neutralni i da stoga na glasačkim listićima ne smije biti mjesta za oznake Republike Kosovo, dok Priština tvrdi da o tome može da odlučuje isključivo kosovska Centralna izborna komisija.

Pitanje izgleda listića

Dačić je ranije izjavio da Srbi neće izaći na izbore ukoliko na listićima budu kosovski državni simboli.

„Za Srbiju je neprihvatljivo da na glasačkom listiću za lokalne izbore na Kosovu u novembru bude neko obeležje ‘države Kosovo’, a eventualno možemo da pristanemo da bude logo Centralne izborne komisije Kosova“, izjavio je premijer Srbije.

Thaci je prošle sedmice pozvao Srbe sa sjevera Kosova da u predviđenom roku prijave svoje političke subjekte za predstojeće lokalne izbore. On je na sjednici Vlade u Prištini napomenuo da će izbori prvi put biti održani po kosovskim zakonima na cijeloj teritoriji Kosova.

„Vlada Kosova će ispuniti sve obaveze koje proističu iz Ustava i zakona prema CIK-u kako bi izbori bili fer, slobodni i demokratski”, rekao je Thaci.

Izvor: Al Jazeera i agencije