Makedonija ipak ne ide na izvanredne izbore

Parlamentarci bi trebali potpisati izvještaj o događanjima u Sobranju 24. prosinca po verziji na kakvoj je inzistirala opozicija (EPA)

Nakon nekoliko napetih dana, članovi ad hoc povjerenstva makedonskog Sobranja zaduženi da rasvijetle događaje od 24. prosinca prošle godine potpisali su završni izvještaj o tome, iako svi poslanici nisu pristali na određene dijelove dokumenta.

Predsjednik povjerenstva Borče Davitkovski izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem, iako je ustvrdio kako bi bio najsretniji da se to dogodilo još u petak uvečer.

Sporazum će biti dostavljen predsjedniku Parlamenta Trajku Veljanovskom, nakon čega Sobranje mora provesti 11 preporuka sadržanih u izvještaju.

Još je rekao kako preporuke iz izvještaja trebaju omogućiti da zemlja ide u smjeru konsenzusa među glavnim političkim strankama.

Član povjerenstva iz vladajućeg VMRO DPMNE Ilija Dimovski izjavio je kako je potpisao izvještaj imajući u vidu europsku agendu Makedonije, a ne zato što se slaže s nekim od pravnih kvalifikacija izvještaja.

‘Na grbači cijele Republike’

“Kolegica Blagorodna Dulić i ja potpisali smo izvještaj zbog njegove forme i njegovog značenja za makedonsko pridruživanje eurointegracijama, a ne zbog toga što se slažemo s sadržajem izvještaja, pogotovo ne s dijelom o pravnim kvalifikacijama. Za nas je težina pravnih kvalifikacija izvještaja ista kao papirnate maramice u stožeru SDSM-a s kojima mogu produžiti oro [makedonsko narodno kolo], veseleći se što će ove godine biti prijevremeni izbori. Raditi sa SDSM-om je isto kao i raditi s djecom u prodavaonici igračaka, koja nikad ne znaju što hoće. Žalim što se unutarpartijski problemi SDSM-a moraju rješavati na grbači cijele Republike”, izjavio je Dimovski, a prenose makedonski mediji.

Upitan o detaljima izvještaja, rekao je da se nigdje ne spominje povreda Ustava, dodavši da su mnogi njihovi prijedlozi kojima bi se razriješili događaji od 24. prosinca prihvaćeni od SDSM-a.

“Drago nam je da imamo izvještaj u kojem je notirana istina, a izvještaj je satisfakcija novinarima i zastupnicima za ono što im je učinjeno 24. prosinca prošle godine”, ocijenila je Renata Deskovska – Trenevska, članica ad hoc povjerenstva iz redova SDSM-a, dodajući kako se nada da će “izvještaj biti investicija u obnovu demokratskih vrijednosti u Makedoniji”.

Do krize u Makedoniji došlo je kada je u Sobranju 24. prosinca prošle godine usvajan proračun za ovu godinu.

Skupštinsko osiguranje tada je izbacilo novinare i predstavnike opozicije, a zatim je parlamentarna većina, bez prihvatanja ijednog amandmana opozicije i procedure u skupštinskim odborima, usvojila proračun. Uslijedili su žestoki sukobi ispred Sobranja u kojima je bilo i ozlijeđenih.

Gruevski odustao od izbora

Makedonski premijer Nikola Gruevski u ponedjeljak je povukao ideju o prijevremenim izborima.

Budući da vladajući VMRO DPMNE neće zatražiti raspuštanje Sobranja, neće ni doći do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su trebali biti održani 13. listopada.

Prethodno je premijer Gruevski pozvao opoziciju da prestane s kršenjem Ustava i blokadom državnih institucija što, po njemu, ugrožava dobivanje datuma za pregovore s Europskom unijom, koji se očekuje u listopadu, zaprijetivši u suprotnom raspisivanjem izvanrednih izbora.

Upozorio je opoziciju kako će zakazati prijevremene izbore za 13. listopada, što je posljednja nedjelja prije europskog izvještaja od kojeg Makedonija očekuje datum za početak pregovora s EU-om.

Takvim je potezom zaprijetio zato što opozicija više mjeseci blokira rad komisije koja treba rasvijetliti incidente od 24. prosinca prošle godine u Parlamentu i ispred njega.

Izvor: Al Jazeera i agencije