Širi se vatrena stihija u Jablanici

Jutros planirana akcija gašenja helikopterima OSBiH nije sprovedena zbog jake magle (Al Jazeera)

Požar u Jablanici aktiviran prije skoro mjesec dana i dalje bjesni, a helikopteri Oružanih snaga BiH danas prijepodne nisu mogli  djelovati zbog magle i drugih prirodnih prepreka, prenosi agencija Anadolija.

Iz Uprave Civilne zaštite Jablanica potvrdili su kako očekuju dolazak dva helikoptera iz Turske, koji su već na putu za BiH, a njihov izazak na teren zahvaćen požarima očekuje se sutra.

Pomoćnik načelnika u Upravi Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić, u izjavi za AA, kazao je kako jutros planirana akcija gašenja helikopterima OSBiH nije sprovedena zbog jake magle.

No, i nakon što se magla digla, helikopteri ne mogu djelovati zbog turbulencija na ovom prostoru i miješanja južnih i zapadnih strujanja vjetra.

Gori više od 25 dana

“Problem je što ne možemo djelovati kada trebamo, jer moramo čekati da se situacija smiri, ali sada već dolazi do pogoršanja situacije i to se ponavlja iz dana u dan. Trebaju nam letjelice koje mogu raditi neprekidno i u svim uslovima“, rekao je Nezirić.

Helikoptere koji će doći iz Republike Turske finansirat će Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Federalni štab civilne zaštite.

“Helikopteri će sletjeti danas u podnevnim satima u Sarajevo. Oni će već od sutra ujutru djelovati na požarištima, a očekujemo da će ostati dva do tri dana. Ovi helikopteri su bolje opremljeni od naših. Mi imamo stvarno dobre pilote, ali tehnika nam je zaista na niskom nivou, jer helikopteri ni kad imamo samo porast temperature ne mogu da djeluju“, kazao je Nezirić.

Požari na području Jablanice u Hercegovini većim ili manjim intenzitetom gore nešto više od 25 dana. 

Izvor: Agencije