Hrvatski seljaci čekaju Zorana Milanovića

Milanović: Poljoprivrednici hrvatskom premijeru dali rok 24 sata da se izjasni o zahtjevima (Anadolija)
Milanović: Poljoprivrednici hrvatskom premijeru dali rok 24 sata da se izjasni o zahtjevima (Anadolija)

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača danas su nešto iza 10 sati u zgradi Vlade predali i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata.

Poljoprivednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

Također traže ostavku ministra poljoprivrede Tvrka Jakovine jer je, kako tvrde, prekršio članak 21. Zakona o državnim potporama.

Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatio u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa.

Kako je agenciji Hina u ponedjeljak ujutro izjavio Pipić, poljoprivrednici sastanak s premijerom, među ostalim, traže zbog neisplate 37 posto poticaja te niske cijene poljoprivrednih proizvoda.

Rok od 24 sata

“Dajemo premijeru 24 sata, po zakonu se u tom roku mora očitovati. Ako se ogluši, pogazio je sva naša demokratska prava”, kazao je Pipić.

Naglasio je kako će nakon toga svoja zakonom stečena prava poljoprivrednici tražiti pravnom bitkom u Briselu.

“Sve smo bitke na prosvjedima do sada izgubili, od razgovora s ministrima [poljoprivrede Tvrtkom] Jakovinom i [financija Slavkom] Linićem, do toga da su nam blokirali put za Zagreb, ali uvjeren sam da ćemo rat ipak dobiti”, poručio je Pipić.

Izvor: Hina


Povezane

Predstavnici hrvatskih udruga seljaka satima su pregovarali s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom finansija Slavkom Linićem, no dogovor nisu postigli. Zahtijevali su da se poticaji vrate na prošlogodišnju razinu, te da otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda budu više.Priču donosi novinarka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO