Hrvatski seljaci čekaju Zorana Milanovića

Milanović: Poljoprivrednici hrvatskom premijeru dali rok 24 sata da se izjasni o zahtjevima (Anadolija)

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača danas su nešto iza 10 sati u zgradi Vlade predali i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata.

Poljoprivednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

Također traže ostavku ministra poljoprivrede Tvrka Jakovine jer je, kako tvrde, prekršio članak 21. Zakona o državnim potporama.

Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatio u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa.

Kako je agenciji Hina u ponedjeljak ujutro izjavio Pipić, poljoprivrednici sastanak s premijerom, među ostalim, traže zbog neisplate 37 posto poticaja te niske cijene poljoprivrednih proizvoda.

Rok od 24 sata

“Dajemo premijeru 24 sata, po zakonu se u tom roku mora očitovati. Ako se ogluši, pogazio je sva naša demokratska prava”, kazao je Pipić.

Naglasio je kako će nakon toga svoja zakonom stečena prava poljoprivrednici tražiti pravnom bitkom u Briselu.

“Sve smo bitke na prosvjedima do sada izgubili, od razgovora s ministrima [poljoprivrede Tvrtkom] Jakovinom i [financija Slavkom] Linićem, do toga da su nam blokirali put za Zagreb, ali uvjeren sam da ćemo rat ipak dobiti”, poručio je Pipić.

Izvor: Hina