U prosvjedima hrvatskih seljaka i žene

Supruge prosvjednika najavile su da će ići pješice u Zagreb (Marko Mrkonjic / Pixsell)

Nakon što su prije dva dana propali pregovori između predstavnika nezadovoljnih hrvatskih poljoprivrednika i ministara poljoprivrede i financija, Tihomira Jakovine i Slavka Linića, pojačani su prosvjedi seljaka i blokade prometnica u svim kontinentalnim županijama u Hrvatskoj.

Prosvjednicima su se u Đakovu priključile i njihove supruge, te su najavile kako će i pješice krenuti u Zagreb kako bi izrazile nezadovoljstvo propalim pregovorima.

U blokadi su frekventne prometnice koje vode prema autocestama, a na županjskom i tovarničkom području pojedini su se nezadovoljni poljoprivrednici, kako javljaju hrvatski mediji, traktorima pokušali probiti prema graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini, odnosno Srbiji, no u tome ih je spriječila policija.

Policija prijeti novčanim kaznama

Vukovarsko-srijemska policija ponovno je upozorila prosvjednike kako blokiranjem cesta i alternativnih pravaca krše odredbe Zakona o cestama, pozivajući se pritom na odredbu u kojoj se navodi da je zabranjeno trajno ili privremeno zaposjedati ili na drugi način smetati posjed javne ceste ili njezinog dijela.

Za kršenje zakona propisana je novčana kazna u iznosu od 1.500 do 4.000 eura za fizičku ili pravnu osobu, te novčana kazna za prekršaj u iznosu od 500 do 1.000 eura za odgovornu osobu.

„Policijski službenici će sudionicima prosvjeda koji su svojim vozilima blokirali promet na kolniku cesta izdavati upozorenja, a za osobe koje odbiju dati podatke primjenjivati će se člana Zakona o sigurnosti na cestama predviđa novčanu kazna u iznosu od 500 do 700 eura“, upozorila je policija.

Traže razgovore s Josipovićem i Milanovićem

Prosvjednici i dalje traže razgovor s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, a ako ih ne prime, spremni su na totalne blokade prometnica.

„Nismo građani drugoga reda, nego ravnopravni s ostalima, i samo tražimo ono što nam po zakonu pripada. Neka nam osiguraju realne, proizvođačke cijene naših proizvoda, pa nećemo trebati poticaje“, poručio je vlastima Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Hrvatski autoklub je potvrdio kako su i jutros zbog prosvjeda zatvoreni ulazni i izlazni kraci na čvorištima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica na autocesti Bregana – Lipovac, te nekoliko državnih cesta.

Prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika u Hrvatskoj, koji traže isplatu zaostalih poticaja i više otkupne cijene pšenice, traju već tjedan dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije