Propali pregovori seljaka i hrvatske Vlade

Pregovori nezadovoljnih hrvatskih poljoprivrednika i ministara u Vladi Zorana Milanovića, koji su u Zagrebu trajali nekoliko sati su propali, a seljaci prijete potpunom blokadom Hrvatske.

Nakon što je Vlada odbila zahtjeve seljaka o isplati zaostalih državnih poticaja i višoj cijeni pšenice, čime dogovor nije postignut, očekuje se i odluka seljačkih vođa o najavljenom blokiranju granice.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar financija Slavko Linić rekli su nakon sastanka kako „za ispunjenje zahtjeva poljoprivrednika nema novca u državnom proračunu, ali država će im pomoći na druge načine“.

„Predstavnicima seljaka jasno smo dali do znanja da Vlada zbog njihovih zahtjeva neće povećavati proračunski deficit te da ne mogu očekivati osiguranje sredstava za ispunjenje svojih zahtjeva rebalansom proračuna“, izjavio je ministar Linić.

Dodao je i da bude li rebalansa „on može biti samo na manje, a nikako na više”.

Ministar Jakovina ustvrdio je da su obveze države prema seljacima za 2012. godinu isplaćene u cijelosti, a ove godine isplaćeno je 2,4 milijarde kuna tako da ocjene o stotinama milijuna kuna duga ne stoje.

Dodao je da će država poljoprivrednicima pomoći reprogramom postojećih obveza te novim kreditnim linijama za proljetnu sjetvu.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kazao je kako je ministar Linić rekao da novca nema te da će se Komora za pomoć obratiti premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Član stožera poljoprivrednika Zvonko Pipić najavio je da će prosvjedne blokade prometnica nakon današnjeg sastanka biti pojačane.

„Idemo među svoje ljude, idemo ojačati punktove, idemo ojačati županije i idemo u totalne blokade. Na žalost, to je način na koji mi moramo doći do pozitivnog rješenja“, najavio je Pipić te potvrdio kako nisu uspjeli postići ni dogovor s otkupljivačima o cijeni pšenice.

Pola dana pregovora

Predstavnici hrvatskih udruga seljaka pola su dana proveli na pregovorima s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom financija Slavkom Linićem od kojih traže isplatu 65 milijuna eura poticaja te prošlogodišnju otkupnu cijenu pšenice od 18 centi za kilogram.

Iako su razgovore uvjetovali dolaskom premijera Zorana Milanovića, te prijetili kako će, ako ne dođe, blokirati i granične prijelaze ipak su sjeli za stol s dvojicom ministara, no ni nakon nekoliko sati rezultata pregovora još nema.

Vijesti iz Zagreba i odluku kreće li se i u blokadu graničnih prijelaza ili ne čekali su cijeli dan i prosvjednici koji su na nekoliko punktova, ponajviše na istoku Hrvatske, traktorima djelomično ili potpuno blokirali ceste.

Njive su seljaci zamijenili cestama, a prometnice u više hrvatskih županija blokiraju već peti dan.

Al Jazeera je u vrijeme pregovora posjetila prosvjednike na punktovima u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje ogorčeni poljoprivrednici ne kriju zbog čega prosvjeduju – zbog cijene pšenice i neisplaćenih poticaja.

Poljoprivrednici traže isplatu dodatnih 65 milijuna eura poticaja iz državnog proračuna i korekciju otkupne cijene pšenice, jer su po sadšanjim cijenama na dobitku samo otkupljivači i prerađivači.

„Da kruh prema ovoj cijeni pšenice dođe do sirotinje i, što se kaže, da narod jede jeftino ne bi mi bilo žao. Nego, oni zarade dva-tri puta više, a mi koji ga proizvedemo ne možemo pokriti svoje troškove“, žali se poljoprivrednik Jozo Ivanušić.

Za kilogram pšenice ove godine otkupljivači im nude 14 centi, a oni traže najmanje 18, jer u suprotnom neće moći realizirati jesensku sjetvu.

Prijete i blokadom granice

Traktore su seljaci parkirali i na prometnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su blokirali i prilaz graničnom prijelazu Županja – Orašje koji vodi prema Bosni i Hercegovini.

Policija ih još mirno promatra, iako seljaci nemaju dozvolu za prosvjede.

„Ministar nam stalno priča da je isplaćeno puno više nego jeste, a samo u posljednje dvije godine u poljoprivredi nam fali dvije milijarde kuna“, kaže poljoprivrednik Đuro Basarić.

Na manje od traženog seljaci će teško pristati, a propadnu li pregovori spremni su, kažu, ići do kraja.

„Kao što bi rekli bivši partizani: ‘Prozor noćas mora pasti’. Osvojit ćemo i most ako treba, idemo i granicu zatvoriti. Posve i granicu zablokirati, i autoput zablokirati, pa nitko nikome da ne ide“, upozorava Josip Vinković iz Bošnjaka.

Reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović javlja kako je na hrvatskim prometnicama, prema podacima Ministarstva poljoprivrede prije otvaranja posljednjih punktova, prosvjedovalo 300-ak seljaka s 430 traktora.

Dok je za ministra to još uvijek manjina, seljaci tvrde kako je to netočan izračun i navode da je na cestama više od 1.000 traktora.

Izvor: Al Jazeera i agencije