Na Jadranu manje bh. turista zbog EU-granica

Makarska, kao jedna od omiljenih ljetnih destinacija građana Bosne i Hercegovine, ove je turističke sezone puna Poljaka, Čeha, pa i Skandinavaca, no gostiju je iz BiH u srpnju bilo čak za trećinu manje nego u isto doba prošle godine.

Većina smatra da je glavni problem u novom graničnom režimu, pa u makarskim hotelima konstatiraju kako je, unatoč činjenici da većinom rade s agencijama iz BiH, broj turista iz te zemlje opao.

Kao vjerojatne razloge navode ulazak Hrvatske u Europsku uniju i neophodnost posjedovanja biometrijskih putovnica.

„Ove godine mi nitko nije došao iz Bosne, a stvarno ih je bilo – nemoguće. Kako to? Što ja znam –  njih nema, niti hodaju ulicom, niti pitaju. Problem je što na lične karte ne mogu ljudi ulaziti, nego trebaju praviti putovnice za 200 maraka. Čovjeku treba 200 maraka da napravi putovnicu, a za tih 200 maraka može ljetovati sedam dana“, kaže Ljubica Dodig iz Ljubuškog, koja u Makarskoj iznajmljuje pet apartmana.

Priliku iskoristili Crnogorci

U Hrvatsku je ove godine došlo osam posto manje turista iz BiH, a najviše je to osjetila upravo Makarska, jer ju je u srpnju posjetilo 4.000 bh. turista, što je pad od čak 33 posto.

„Mislim da je najveći šok ukidanje prolaska granice putem osobnih iskaznica. Na taj šok nisu bili spremni građani BiH, a ni mi turistički djelatnici iz Makarske koji svoju promotivnu kampanju nismo usmjerili u tome pravcu. To su iskoristili naši susjedi iz Crne Gore koji su u momentu toga šoka oko graničnog režima povećali svoju kampanju u BiH i vjerujem da je dio gostiju otišao tamo“, ukazuje Jure Brkan, direktor Turističke zajednice Makarska.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak javlja kako nedolazak gostiju iz BiH makarski turistički djelatnici ipak neće previše osjetiti, jer se i na rivi može jasno uočiti da je Makarska puna.

U najvećem broju ove su godine došli Poljaci, kojih je čak 40 posto više nego prošle godine.

U gužvi se ipak mogu pronaći i susjedi, no do kraja sezone i postsezone ostalo je još malo.

Budući da je prošao mjesec Ramazana, turistički radnici u Makarskoj ipak vjeruju da će se broj dolazaka njihovih tradicionalnih gostiju povećati.

Izvor: Al Jazeera