Serwer: BiH prijeti samoizolacija

Serwer tvrdi da niko u svijetu ne bi priznao bh. entitet Republika Srpska kao suverenu državu (Anadolija)

Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na američkom univerzitetu Johns Hopkins izjavio je kako je moguće da Bosna i Hercegovina bude izolirana i da ostane na marginama svih dešavanja ukoliko što prije ne krene prema Evropi.

„Sve je do Bosanaca i Hercegovaca, kako će oni odrediti pravac u kojem će se njihova zemlja kretati u budućnosti. Njihova sudbina je u njihovim rukama. Vjerujem da BiH neće ostati izolirana ako sada krene prema EU, ali ako nastavi sa stagnacijom i blokadama moguća je samoizolacija te države“, kazao je on u intervjuu za agenciju Anadolija

Serwer tvrdi da Evropska unija (EU) neće primiti u svoje članstvo nijednu državu koja ne provede evropske reforme i ne uradi ono što Evropa zahtijeva.

„Iako je Hrvatska 1. jula ove godine primljena u EU, vrata te zajednice neće biti otvorena za BiH sve dok ona uistinu ne provede te evropske reforme, ne usvoji sve potrebne zakone i pokaže jasno da je spremna i odlučna da uđe u EU. Mislim da će ostale države na Balkanu, na kraju, postati članice EU-a, ali, opet ponavljam, samo nakon što provedu sve evropske reforme koje se od njih traže“, tvrdi Serwer.

Demonstracije pozitivan znak

Serwer je dodao da su bh. građani posljednjih mjeseci izlaskom na ulice pokazali da su postali mnogo svjesniji stanja u kojem se nalaze, što ih je ponukalo da traže svoja građanska prava od države.

„Demonstracije koje gledamo na ulicama Sarajeva i u ostatku BiH su sigurno pozitivan znak koji jasno odražava volju i odlučnost građana BiH da država treba promjene i kretanje naprijed. Primijetio sam da su građani BiH postali mnogo svjesniji stanja u koje su ih doveli domaći političari i zato sada traže više od države nego što su do sada od nje dobijali. To je prava demokratija i ja podržavam glas naroda u BiH.“

Američki ekspert je naglasio da građani u BiH, ali i u drugim dijelovima Balkana, trebaju uvijek imati na umu da bi članstvo u EU i NATO skoro izbrisalo nacionalističke politike u njihovim državama.

„Mislim da članstvo balkanskih zemalja u EU i NATO može biti odlično rješenje za političke, ekonomske i društvene probleme na Balkanu. Siguran sam da bi članstvo u EU i NATO u velikoj mjeri doprinijelo i smanjenju nacionalističkih tenzija u cijeloj regiji, a posebno u BiH i na Kosovu. Približavanje euroatlantskim integracijama osnažit će sveukupnu sigurnost na cijelom Balkanu koji je do sada bio mjesto ratova“, smatra ovaj američki profesor međunarodnih odnosa.

Serwer tvrdi da će BiH u budućnosti ostati cjelovita i nezavisna zemlja.

„Iako nerijetko možemo čuti pozive srpskih političara u BiH na odcjepljenje i nezavisnost entiteta RS od ostatka države, mislim da RS nikada neće postati nezavisna i suverena država. Međunarodna zajednica to nikada neće dozvoliti, a i ako bi RS samoinicijativno posegnula za nezavisnošću, niko u svijetu je ne bi priznao kao državu“, ističe Serwer.

BiH godinama stagnira

Napominje da ga najviše zabrinjava činjenica da BiH godinama stagnira i da ne postoji volja među domaćim političarima da učine nešto da država krene naprijed.

„Možda nekada malo i preuveličavamo probleme s kojima se suočava BiH. Problemi u toj državi sigurno nisu nerješivi, ali najviše zabrinjava činjenica da postoji mala ili skoro nikakva politička volja među domaćim političkim strukturama da se riješe ti problemi. Ja lično priželjkujem jedno novo političko liderstvo u BiH koja zaslužuje mnogo više, ali do samih je Bosanaca da li će oni dovesti nove, hrabre, kreativne i vizionarske političare koji će ih povesti u moderni i napredni svijet“, kazao je Serwer.

Poručuje da Bosanci ne trebaju čekati da međunarodna zajednica riješi njihove probleme.

„Mislim da SAD, ali ni EU trenutno nemaju velike strateške interese da interveniraju u BiH i da riješe političku i društvenu krizu u toj državi. Štaviše, svima je jasno da SAD želi smanjiti svoje odgovornosti i svoje prisustvo na Balkanu, a s druge strane, želi da se EU mnogo aktivnije uključi u dešavanja na Balkanu i da igra snažniju ulogu u tom djelu Evrope“, rekao je američki profesor.

Izvor: Agencije