Ivanković Lijanović: Ne bojim se hapšenja

Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su počeli privremeno izuzimati poslovnu dokumentaciju od više osoba koje se dovode u vezu s nekoliko krivičnih djela, uključujući i pranje novca u iznosu oko 5,5 miliona eura.

Akcija kodnog naziva “Meso” realizira se u saradnji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, a po naredbi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Pripadnici SIPA-e, radeći na ovom predmetu, u prethodnom periodu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv više fizičkih i pravnih osoba za više krivičnih djela, kojim je prijavljeno i krivično djelo ‘pranje novca’ u iznosu oko 11 miliona konvertabilnih maraka (KM) [5,5 miliona eura]”, izjavila je policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, prenosi Fena.

“Radi se o više fizičkih i pravnih osoba koje se na određeni način dovode i u vezu s Lijanovićima. Naredbe se odnose na privremeno izuzimanje poslovne dokumentacije i ne radi se o pretresima, kako su neki mediji navodili”, kazala je Jozić.

Medijski napisi

Sarajevski list Dnevni avaz izvijestio je u srijedu da su pripadnici SIPA-e u utorak poslije podne pretresli kabinet Jerka Ivankovića Lijanovića, potpredsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

List navodi da su istražitelji izuzeli određene dokumente iz njegovog kabineta.

Porodica Ivanković je vlasnik mesno-prerađivačke kompanije Lijanovići.

Jerko Ivanković Lijanović ustvrdio je u srijedu kako vladajuća šestorka na državnom nivou, pritiskom na pravosudne organe i medijskom kampanjom, pokušava sa političke scene ukloniti njega i Narodnu stranku Radom za boljitak (NSRzB).

Ivanković Lijanović demantira

On je na konferenciji za novinare u Mostaru demantirao napise bh. medija da je u utorak u Sarajevu pretresen njegov ured u zgradi Vladi Federacije, dodavši kako su pripadnici SIPA-e u sjedištu tvrtke Lijanović izuzeli određenu dokumentaciju koja se tiče poslovanje te kompanije.

“Tražena dokumentacija im je dostavljena i ja podržavam rad naših istražnih organa, Tužiteljstava i Suda. Sve što budu trebali, kad sam ja i društvo Lijanović u pitanju, imat će na raspolaganju, jer je i meni u interesu da im dostavimo svu dokumentaciju, kako bi napravili adekvatnu istragu i utvrdili da je sve ono što sam ja radio u skladu sa zakonom i u interesu građana Federacije”, kazao je federalni dopremijer.

Dodao je kako se radi o finansijskoj dokumentaciji, kao što su bilansi stanja i bilansi uspjeha, koje se, po zakonu, dostavljaju institucijama i koje su transparentne i javno dostupne.

Upitan boji li se hapšenja on je rekao: “Ja se nadam da naši istražni organi, Tužiteljstvo i Sud neće podleći političkim pritiscima, koji su evidentni. A ako podlegnu, posljedica može biti moje uhićenje. Ja se toga ne bojim. Ja želim dokazati istinu i pravdu i vjerujem u onu poslovicu koja kaže da je put do istine i pravde dug i težak, ali dostižan”.

Kada je u pitanju odnos prema UIOBiH, Ivanković Lijanović je kazao da federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobro sarađuje s tom institucijom, ali se potužio na odnos Uprave prema tvrtki Lijanović.

Izvori: Al Jazeera i agencije