ICTY: Krstić nije kriv za nepoštivanje suda

Radislav Krstić je obrazložio da mu narušeno zdravlje ne dozvoljava da svjedoči (Anadolija)

Haški tribunal (ICTY) oslobodio je krivice Radislava Krstića optužbi za nepoštivanje suda, zbog odbijanja da svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ocijenilo je da činjenica da Krstić boluje od posttraumatskog stresnog sindroma te da mu se psihičko stanje pogoršalo od kako je pozvan na svjedočenje u korist Karadžića predstavlja “razumnu ispriku za odbijanje svjedočenja”.

“Nije sporno da Krstić stalno odbija svjedočiti pred vijećem a uručen mu je poziv, ali on tvrdi da odbija jer kada bi svjedočio došlo bi do ugrožavanja njegovog zdravlje. Vijeće zato smatra većinom glasova da ovi dokazi otkrivaju postojanje razumne isprike. Ozbiljnost zdravstvenog stanja Krstića i moguće pogoršanje do kojeg može doći ukoliko svjedoči u predmetu Karadžić predstavlja razumnu ispriku da odbije svjedočiti”, naveo je sudija Melville Baird.

Narušeno zdravlje

ICTY je, na zahtjev Karadžića, posebnim nalogom obavezao Krstića da svjedoči, podsjeća agencija Fena.

Međutim, Krstić je 7. februara doveden u sudnicu, ali je odbio položiti zakletvu, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje ne dozvoljava da svjedoči.

Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa Vojske RS-a (VRS), ICTY je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora, zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Karadžić je optužen za genocid počinjen nad više od 7.000 Bošnjaka u danima pošto je VRS 11. jula 1995. godine zauzela tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda (UN).

Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izvor: Agencije