Zatvorska kazna bivšem makedonskom premijeru

Bučkovski (desno) bio je ministar odbrane u dva navrata (EPA)
Bučkovski (desno) bio je ministar odbrane u dva navrata (EPA)

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je prvostepenu presudu bivšem makedonskom premijeru Vladu Bučkovskom zbog pronevjere novca i korupcije, ali mu je kaznu zatvora smanjio sa tri i po na tri godine.

Sud je proglasio Bučkovskog krivim za pronevjeru dva miliona eura kupovinom rezervnih dijelova za tenkove T-55 za Makedonsku vojsku po znatno višim cijenama 2001. i 2002. godine, kada je bio ministar odbrane, prenio je Tanjug.

Bučkovski je 2008. godine bio prvostepeno osuđen na tri i po godine zatvora, a Apelacioni sud je kaznu smanjio na tri godine, ne dajući nikakvo objašnjenje za takvu odluku, prenosi AFP.

Nadoknada štete

Bivši načelnik Generalštaba Makedonske vojske Metodij Stamboliski osuđen je na tri godine zatvora, a još tri zvaničnika dobili su kazne od dvije do tri godine.

Prema presudi, svi osuđeni su dužni državi nadoknaditi štetu od dva miliona eura.

Bučkovski je bio ministar odbrane u dva navrata – prvi put 2001, a drugi u periodu od 2002. do 2004. godine.

Funkciju premijera je obavljao od 2004. do 2006. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Veliki broj novih zgrada, desetine spomenika i fasada u potpunosti su izmijenili lik glavnog grada Makedonije. Međutim, najava o postavljanju barokne fasade na tržni centar izgrađen u doba socijalizma razbijesnila je brojne građane Makedonije. Prilog Stefana Goranovića. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO