Hrvati ulaskom u EU dobijaju nove dokumente

Hrvatski građani, ulaskom u Evropsku uniju, dobivaju nove dokumente. Najvažnija je promjena lične karte, koje će ponešto redizajnirane dobiti dodatnu sigurnosnu zaštitu.

Novi su lični dokumenti uzrok velikih gužvi u policiji, no iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsjećaju da ih nije potrebno vaditi ako stari još vrijede.

U zagrebačkoj Petrinjskoj ulici gužva i na samom ulazu u policijsku stranicu gdje se izrađuju nove lične karte.

Svi paze da se ne preskoči red i svi će za nekoliko dana dobiti nove lične karte, prilagođene onim evropskim. Mijenjaju se uvjeti njihovog izdavanja, ali i korištenja.

Prema novom Zakonu mogu ih izvaditi i osobe mlađe od 16 godina, a moći će ih koristiti kao putne isprave za sve države Evropske unije, ali i države regije – BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

„Evo i zbog toga imamo gužvu, jer je osobna po cijeni prihvatljivija od putovnice, pa roditelji dolaze s djecom i podnose zahtjev za izradom osobne iskaznice“, kazala je Branka Šepac Blažanović, načelnica PU Zagrebačke.

Jednostavan proces

No, iz policije podsjećaju putovati se može i sa starim ličnim kartama. Za one koji ipak žele novu, postupak izdavanja – nikad jednostavniji, navodi novinarka Al Jazeere iz Zagreba Ana Mlinarić.

„Za izradu nove osobne iskaznice više nije potrebno ispuniti obrazac. Dovoljno je priložiti fotografiju i opću uplatnicu. A nema više ni tinte na prstima, uzorci otisaka po novom se uzimaju skeniranjem jagodica“, objašnjava.

Novosti su i kod vozačkih dozvola koje će se od sada izdavati u kartičnom obliku. Registarske pločice još neko vrijeme neće se mijenjati, no ukida se, na primjer, knjižica vozila.

Ali i radna knjižica.

„Razlike su te da više neće postojati u fizičkom obliku. Barijera je to slobodi kretanja radnika što je bio jedan od razloga zbog kojeg se išlo u ovaj projekt“, navodi Filip Dujmović, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Elektronska radna knjižica

Zato se radna knjižica 1. jula seli u elektronski oblik. Korisnici će dobiti svoje korisničko ime i lozinku i moći će pristupiti podacima poput prijave i odjave poslodavaca, godina radnog staža, a po novom i podacima o obrazovanju.

Novu će radnu knjižicu, po potrebi moći printati ili, pak, poslati mailom.

„Svaka potvrda na sebi ima kontrolni broj preko kojeg poslodavac može direktnim upitom preko internetskih stranica HZMO-a upisati kontrolni broj i provjeriti valjanost odnosno vjerodostojnost te potvrde“, ističe Dujmović.

Dio dokumenata u Hrvatskoj tek će se izmijeniti. Cilj je – brže i jednostavnije.

Izvor: Al Jazeera