Hrvatska neće izručiti Perkovića Njemačkoj

Hrvatski Sabor je danas usvojio Zakon o pravosudnoj saradnji s članicama Evropske unije koji je proteklih dana izazvao buru u političkoj javnosti.

Prema njemu, Evropski nalog za hapšenje, prema kojem Hrvatska mora postupati nakon ulaska u EU 1. jula, odnosit će se samo na zločine počinjene nakon 7. augusta 2002.

Zakon je kolokvijalno nazvan “Lex Perković”, po bivšem agentu UDBA-e Josipu Perkoviću, za kojim je Njemačka raspisala potjernicu jer ga sumnjiči za ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

U glasanju nisu sudjelovali zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji su napustili sabornicu, obrazlažući da “ne žele sudjelovati u takvom udaru na vladavinu prava”, javila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Ustavne promjene

Za Zakon je glasalo 78 zastupnika, a šest ih je bilo protiv.

Vlada i većina su odbile amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila ukidanje vremenskog ograničenja za primjenu Evropskog naloga za hapšenje.

Vladajući tvrde da Zakon nema veze ni sa jednim imenom, ali opozicija tvrdi da ne žele istražiti zločine za počinjene  za vrijeme bivše Jugoslavije koje su činili bivši pripadnici obavještajnih  službi protiv hrvatskih emigranata, javila je Kiseljak.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je najavio da će Vlada predložiti ustavne promjene prema kojima neće biti zastare za politički  motivirana ubistva.

“Tjerali ste lisicu, istjerali ste King Konga”, poručio je Milanović u četvrtak, na što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovorio: “Istjerat ćemo King Konga, pa ćemo vidjeti ko ima političku odgovornost za ubojstva Hrvata u inozemstvu”.

Opozicija je proteklih dana tvrdila da je njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU upravo zbog slučaja Perković.

Merkel je izjavila u petak u Briselu da je razlog njenog nedolaska u Zagreb zgusnut raspored, te da se jako veseli hrvatskom ulasku u EU.

“Imam vrlo zgusnut raspored. Proslava u Hrvatskoj je u nedjelju kasno navečer, ako pogledate moj raspored za ponedjeljak, vidjet ćete da mi je nemoguće doći”, rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana samita EU-a, prenosi Hina.

Merkel je dodala da je razgovorala s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i da mu je rekla da bi vrlo rado došla u Hrvatsku nakon izbora, ako i dalje bude kancelarka.

“Vjerujete mi, iskreno se veselim ulasku Hrvatske u EU”, izjavila je Merkel.

Navodi opozicije

Elmar Brok, evropski zastupnik iz njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke Angele Merkel, izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo zbog odjeka koji je u Hrvatskoj dobila vijest o nedolasku kancelarke Merkel u Zagreb na proslavu ulaska u EU, istaknuvši da to “nije pošteno” prema Njemačkoj, koja je najviše učinila za Hrvatsku.

“Doista je nerazumljivo da ovih dana, u trenucima slavlja, glavna vijest u medijima bude nedolazak kancelarke Merkel, koja ne dolazi iz vrlo jasnih razloga, a koji nisu politički. To je potpuno nepošteno prema zemlji koja se, nasuprot većini ostalih evropskih zemalja, najviše borila za priznanje hrvatske samostalnosti i koja je cijelo vrijeme podržavala hrvatsko pristupanje EU. Više od 90 posto zastupnika u njemačkom Parlamentu glasalo je za hrvatsko članstvo i to je poruka koje trebate prenijeti vašoj zemlji, a ne ova protokolarna pitanja”, rekao je Brok, zamoljen da komentira nedolazak kancelarke Merkel u Zagreb.

Opozicija u Hrvatskoj je najavljeni nedolazak Merkel nazvala diplomatskim skandalom.

Opozicija je optužila Vladu da pokušava zaštititi sve koji su učinili zločine za vrijeme komunizma. S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP) se branila time da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trebala o tome voditi računa tokom pristupnih pregovora s EU-om.

Evropska komisija (EK) smatra da se o Evropskom nalogu za hapšenje trebalo razgovarati tokom pristupnih pregovora te da se zakonski okvir naloga ne može mijenjati, niti određivati na koje će se slučajeve on primjenjivati.

Izvor: Al Jazeera i agencije