Demonstranti opkolili bugarski Parlament

Okupljeni su u srijedu ujutro bili samo ispred zadnjeg ulaza u zdanje, da bi postepeno opkolili cijelu zgradu parlamenta (Reuters)

Na stotine demonstranata opkolilo je u srijedu zgradu bugarskog Parlamenta kao odgovor na poziv koji cirkulira društvenom mrežom “popijte šoljicu kafe ispred Narodne skupštine”, tražeći ostavku vladinog kabineta, javila je bugarska novinska agencija BTA.

U početku u srijedu ujutro su okupljeni bili samo ispred zadnjeg ulaza u zdanje, da bi postepeno opkolili cijelu zgradu parlamenta i izrazili nezadovoljstvo poslanicima koji su ulazili u zgradu, prenosi Tanjug.

Parlamentarna sjednica je trebalo da počne u devet sati po lokalnom vremenu, ali je prvo odgođena, a zatim i otkazana zbog manjka kvoruma, pošto je došlo 112 umjesto potrebnih 121 poslanik.

Glasanje poslanika

Poslanici su trebali da glasaju o strukturalnim i personalnim promjenama u vladinom kabinetu, uključujući imenovanje Daniela Bobeva za drugog potpredsjednika Vlade za privredni sektor, strane investicije, upravljanje internetom i unapređenje administrativnih usluga za firme i građane, navodi BTA.

Potpredsjednicu Parlamenta Maju Manolovu napali su jajima i paradajzom dok je pokušala da im se obrati, a zatim spriječili poslanike da napuste zgradu iako je sjednica odgođena do sutra.

Između 7.000 i 10.000 ljudi protestira svake večeri od 14. juna u Bugarskoj poslije kontroverznog imenovanja medijskog mogula Deljana Peevskog na čelu bugarske sigurnosne agencije, dodaje AFP.

Izvor: Agencije