Hrvatska obilježila Dan državnosti

Hrvatska u utorak obilježava Dan državnosti, posljednji prije ulaska u Evropsku uniju.

Na današnji dan 1991. godine ta zemlja je proglasila samostalnost i razdruživanje sa državnom zajednicom Jugoslavijom.

Osim praznih ulica i poneke zastave, na zagrebačkim se ulicama teško može primijetiti da Hrvatska slavi državni praznik, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Prije 22 godine hrvatski je Sabor zemlju proglasio samostalnom i nezavisnom državom.

Iako se na današnji dan obilježava od 2001, među ljudima i dalje nije zaživio.

Evropska perspektiva

“Imamo svoju državu, a ne poštujemo ni državu, ni zastave, ni obilježja. Nekako mi je to sve kao da su ljudi zasićeni – je, teško je, ali nije samo nama u Hrvatskoj teško”, kaže Zdenko iz Zagreba.

Njegova sugrađanka Jasna dodaje: “Mislim da nije dovoljno obilježeno, niti se daje važnost. Možda iz političkih krugova više nego među ljudima”, smatra ona.

U političkim krugovima praznik je obilježen tradicionalnim protokolom. 

Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj – na dijelu posvećenom žrtvama rata iz 90-ih i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik države i Sabora, ne i premijer, prisustvovali su i misi za domovinu u zagrebačkoj crkvi Svetog Marka. 

Kod lidera zemlje današnji praznik budi posebne osjećaje.

“Napredak, bolja budućnost i, naravno, poštovanje prema svima koji su učinili da imamo danas slobodnu i neovisnu Hrvatsku”, kazao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

“Samostalnost zemlje je tu, europska perspektiva je tu, to treba poštivati i to činimo. Zadovoljstvo je to obilježiti, samostalnost i slobodu, i zadovoljstvo je čekati Hrvatsku u Europskoj uniji na europskim vrijednostima”, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Hrvatska obilježava 22. godišnjicu državnosti šest dana uoči ulaska u Evropsku uniju. Iduću će dočekati kao punopravna članica evropske porodice.

Izvor: Al Jazeera