Istraživanje: Podrška protestima o JMBG-u

Agencija Ipsos Puls, na 510 ispitanika u razdoblju od  14. do 19. juna napravila je istraživanje javnog mnijenja Bosne i Hercegovine o nedavnim protestima u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Na pitanje, u kojoj mjeri podržavate proteste građana u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju, 89 posto  ispitanika na nivou BiH u potpunosti ili donekle podržava proteste.

U Federaciji, podrška je veća, iznosi skoro 95 posto. Manje od pet posto ne podržava proteste.

U Republici Srpskoj 77 posto ispitanih slaže s protestima, dok je 18 posto ispitanih je protiv njih.

Na pitanje protiv koga su protesti usmjereni ponuđeno je pet odgovora.

‘Protesti protiv političara’

Na području BiH, 77 posto ispitanika odgovorilo je da su protesti generalno protiv svih političara u Bosni i Hercegovini.

U Federaciji je taj postotak veći,  81 posto ispitanika misli da su protesti protiv svih političara, a 10 posto misli da su usmjereni na državne parlamentarce.

Dva posto misli da su protesti protiv predstavnika srpskog naroda, a po jedan posto na one koji predstavljaju hrvatski i bošnjački narod.

U Republici Srpskoj, 69 posto ispitanih mišljenja je da su protesti protiv svih bh. političara.

Sedam posto ispitanih smatra da su demonstracije bile protiv parlamentarnih zastupnika, dok 12 posto građana u RS-u misli da su protesti protiv predstavnika srpskog naroda.

Tri posto ispitanika smatra da su protesti protiv predstavnika hrvatskog, a dva posto protiv predstavnika bošnjačkog naroda.

Izvor: Al Jazeera