Apelacija Ustavnom sudu BiH radi JMBG

Radi iznalaženja  rješenja, nakon što nadležne institucije BiH nisu donijele izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), u ponedjeljak su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli Sejfudin Tokić i Sefer Halilović, koji su u svojstvu građana zatražili od ovog Suda da, u sklopu vlastitih nadležnosti, provede (nametne) Odluku kojom je ovaj Sud proglasio neustavnim član 5. Zakona o JMBG-u i koji je, u međuvremenu, prestao važiti.


Bh. parlamentarci zaštićeni imunitetima

“Kao odgovorni građani, svjesni značaja pitanja JMBG-a i problema s kojima su suočena novorođenčad u BiH, predali smo apelaciju u kojoj tražimo da Ustavni sud BiH u okviru svojih nadležnosti regulisanih Ustavom BiH i Pravilima o radu Suda dosljedno provede odluku o usaglašavanju naziva općina i gradova u registracijskim područjima za izdavanje matičnih brojeva”, kazao je Tokić u izjavi za medije.

Time bi, smatra on, registracijska područja ostala ista, a promijenili bi se samo nazivi onih općina koje su u međuvremenu promijenjeni Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi u Republici Srpskoj (RS), javlja Fena. 

To, praktično, znači da bi, shodno Odluci Ustavnog suda BiH, u Zakon o JMB-u BiH trebalo ugraditi službene nazive općina i gradova u entitetu RS, a koji imaju dvojne nazive.

Dodao je da je rok za provedbu obavezujuće Odluke Ustavnog suda BiH istekao, odnosno da nadležni organi BiH tu odluku dosada nisu proveli, te da u takvim slučajevima Ustavni sud ima mogućnost da sam nametne rješenja iz vlastite odluke.

Tokić i Halilović su najavili da će pokrenuti i potpisivanje podrške apelaciji, koja je proslijeđena Ustavnom sudu BiH, ocijenivši da je apelacija podnesena Ustavnom sudu BiH u funkciji iznalaženja najefikasnijeg rješenja.

Protesti studenata

Članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu okupili su se u ponedjeljak na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu u nastavku protesta od petka 7. juna.

Studenti su krenuli prema Parlamentu BiH, a na putu će stati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje će dostaviti zahtjeve koji su u nadležnosti ove institucije, a tiču se umanjenja tranši iz budžeta Kantona prema Univerzitetu u Sarajevu, kao i o najavljenom povećanju školarine, pojasnio je novinarima predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković.

Protesti su organizirani u znak podrške protestima vezanim sa donošenjem jedinstvenog matičnog broja (JMB), ali i direktno pozivaju na odgovornost parlamentaraca i svih ostalih institucija koje ne rade svoj posao.

“Nama je cilj da se svaki dan dešava nešto ispred Parlamenta  BiH”, kazao je Nurković i najavio da će protesti biti organizirani i sutra. 

Izvor: Agencije