Planovi za štednju u Srbiji

Lideri vladajuće koalicije u Srbiji u naredna dva dana definisaće mjere štednje koje će Vlada provesti zbog sve većeg deficita u budžetu.

Izazvan je nižim prilivima novca nego što je očekivano. U Vladi su počeli da razmišljaju i da nedostatak novca nadomjeste prodajom Telekoma Srbija, izvještava Marko Subotić.

Krupnim korakom, s lopatom u ruci premijer Srbije zagazio je na novo gradiliste. Uz malo oklijevanja, zalio je malterom kamen temeljac nove fabrike u Jagodini u kojoj če biti zaposleno oko 200 radnika.

Dvije milijarde do kraja godine

Zbog ekonomske krize nije bio često u prilici da polaže kamen temeljac, pa zato nije krio ni svoje zadovoljstvo.

Vlada Srbije nada se da će ovakvih green field investicija biti sve više. Očekuju da će do kraja godine prikupiti dvije milijarde eura od investicija, ali stručnjaci upozoravaju da će za zatvaranje platnog bilansa faliti još četiri milijarde.

To zna i sam Ivica Dačić. Priznaje da je zabrinut kada razmišlja o ekonomiji, ali ističe da će putem investicija, ali i mjerama štednje biti obezbjeđen novac.

“Samo je pitanje hoćemo li stavljati sve to pod tepih i čekati neku novu vladu da rešava, ili ćemo mi to da radimo”, pitao je Dačić.

Na istom zadatku bio je i ministar finansija, 400 kilometara dalje od premijera, Mlađan Dinkić je u Subotici sjekao vrpcu novootvorene fabrike i predstavio strategiju daljeg privrednog rasta.

“Hoćemo da baziramo privredni razvoj na rastu izvoza i na zapošljavanju i to činimo i kao rezultat toga postignut je rekord u izvozu, 950 miliona izvezeno je robe samo u jednom mjesecu u aprilu”.

Otvaranje novih fabrika nije jedini način na koji vlada očekuje punjenje budžeta. Premijer Srbije dobio je prijedlog da država proda većinski paket akcija u kompanijama kao što je Telekom Srbija.

“Sada ima zainteresovanih kompanija koje žele da kupe Telekom, ali o tome ćemo razgovarati u narednim danima. Naš je cilj da sve ono što radimo u narednom periodu bude deo nekog plana i sistema a ne sad nekih jednokratnih akcija”, kazao je Dačić.

Prema procjenama Vlade Srbije, prodajom Telekoma u budžet bi se slilo dvije milijarde eura, ali taj novac kako kaže premijer ne bi smio da ode u javnu potrošnju već u investiranje.

Zbog toga država planira štednju, a ekonomisti očekuju radikalne poteze koji bi imali uticaj i na naredne godine.

Zamrzavanje plata i penzija

Jedna od neophodnih mjera, kako kažu je zamrzavanje plata i penzija.

Goran Nikolić, ekonomista, kaže: “Ako zamrznete na godinu i po dana i kasnije kada ih odmrznete, vi ste već u startu uštedeli 2 odsto BDP-a i to je smanjena javna potrošnja  i kad budete dalje pravili budžet vi pravite sa tog nivoa. Tako da je to mera koja ima dugoročnu implikaciju.”

Prije nego što se mjere štednje nađu na Vladi, dogovor o tome kakve će one biti donijeće lideri stranaka na sastanku vladajuće koalicije koji je najavljen za nedelju. 

Izvor: Al Jazeera