Popis stanovništva u BiH u oktobru

Bosna i Hercegovina dobila je saglasnost Međunarodne promatračke misije (IMM) za organiziranje popisa stanovništva i on će biti proveden u oktobru ove godine, izjavio je u petak u Sarajevu direktor Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers.

“Dali smo ‘zeleno svjetlo’ i popis može početi 1. oktobra”, kazao je Everaers, potvrdivši kako su međunarodni posmatrači koji su provjerili dosadašnji tok priprema za popis zadovoljni poslom koji su obavile bosanskohercegovačke institucije.

Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je 1991. godine. Podsjećajući na tu činjenicu ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić kazao je kako je doista krajnje vrijeme da se utvrdi stvarno stanje stanovništva u toj zemlji.

Brojne polemike

“To je veoma važno kako bismo nakon 22 godine mogli prikupiti podatke važne za razvoj socijalne i ekonomske strategije zemlje”, kazao je Hadžić.

Cjelokupni popis stajat će BiH najmanje 23,5 miliona eura, a Evropska unija će provedbu pomoći bespovratnom donacijom vrijednom sedam i po miliona eura.

Pripreme za organiziranje popisa u BiH izazvale su brojne polemike u toj zemlji, a najspornijim se pokazalo definisanje pitanja o etničkoj i vjerskoj pripadnosti njenih stanovnika, te o jeziku kojim govore.

Nakon brojnih rasprava usvojen je tzv. otvoreni model izjašnjavanja o tim pitanjima. To znači da će svaki ispitanik odgovore definisati kako želi i neće mu se sugerirati niti jedan modalitet izjašnjavanja.

Takvo rješenje zabrinutost je zasad najviše izazvalo kod stranaka i organizacija koje predstavljaju Bošnjake.

One strahuju da će se značajan broj Bošnjaka izjasniti kao muslimani, što bi u konačnici moglo umanjiti njihov ukupni broj ako ih se evidentira pod različitim oznakama.

Ministar Hadžić pojasnio je u petak kako će Vijeće ministara BiH nakon obavljenog popisa odlučiti o tome hoće li se različiti odgovori zbrajati.

Ustvrdio je kako usvojeni model popisnice nikoga neće oštetiti, a dosadašnje rasprave ocijenio je nepotrebnim politiziranjem.

“Puno je onih koji nisu dobronamjerni prema ovom popisu”, ustvrdio je Hadžić.

Direktor EUROSTAT-a Everaers potvrdio je kako je otvoreni model popisnice potpuno u skladu sa međunarodnim standardima, te je istakao kako i BiH ima obavezu pridržavati se takvih pravila.

“Etničko se pitanje tretira kao osjetljivo i ono je u pravilu neobavezno, no, kada se već uvrsti u popisnicu, ono mora biti predmet slobodnog izjašnjavanja”, kazao je direktor EUROSTAT-a.

Izvor: Agencije